Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zohor - neidentifikované kríže

A. Havlíková spomína drevený kríž nad tehelnou jamou, v ktorej bývala voda. Postavili ho pravdepodobne po udalosti, keď sa v jame utopil Lackovej chlapec. Miesto jamy bolo neďaleko zaniknutej tehelne v blízkosti železničnej trate (pri Baraňom vŕšku).

O. Drahošová spomína, že v Zohore bolo koncom 19. storočia sedem (osem?) krížov. Z nich nižšie uvedené nemajú známe umiestnenie. Kríž nazývaný Grelik v roku 1860 postavil Pavol Grelik. Kríž nazývaný Gbelský postavila v roku 1834 Anna Gbelská. Augustín Urbanič s manželkou postavili kríž v roku 1883 (1881?). Františka Vachálková postavila drevený kríž v roku 1889.

Kríž od Grelika z roku 1860 by sa dal s otáznikom priradiť ku jestvujúcemu krížu na bývalej ceste do Stupavy, ktorý je na pomedzí chotárov Zohora a Stupavy. Kríž od Anny Gbelskej by mohol byť krížom, ktorý A. Havlíková spomína ako Šuškových kríž Na Stranách, tiež je na tejto ceste ale bližšie k Zohoru.

Na staršej mape Zohora z konca 19. storočia bol kríž zakreslený aj na ceste na Baraní vŕšok niekde v priestore v krížení železničnej trate, ale ten po výstavbe spomenutej trate asi zanikol.

Anna Havlíková: O tehelniach a židoch v Zohore, in: Zohorské ozveny 4/1995, str. 4;
Oľga Drahošová: Kultúrne pamiatky, in: Zohor, Zohor 2014, str. 193