Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kronika rok 2017

Svet

Rok 2017 je za nami, a tak je tu čas, keď treba zapísať to najhlavnejšie, čo sa udialo vo svete, na Slovensku, ale i v našej dedine do obecnej kroniky.

Vo svete sa najviac skloňovali mená prezidentov USA - Trumpa, Ruska Putina, Severnej Kórey Čong- Una, ČínyŤin-pchinga či Francúzska Macrona. Rok 2017 sa niesol aj v znamení teroristických útokov

v Londýne, Bruseli ... a prírodných katastrof ako zemetrasení alebo vyčíňaní hurikánov.

V januári predsedníctvo v Rade Európskej únie prebrala po Slovensku Malta.

Na mimoriadnom summite Európskej únie na Malte sa lídri dohodli na opatreniach na obmedzenie migrácie.

Hospodárstvo Európskej únie ako celok rastie už piaty rok. V prípade nášho štátu ide o jeden z najlepších hospodárskych výsledkov.

Organizácia Spojených národov upozornila, že svet čelí najväčšej humanitárnej kríze od roku 1945, pretože hladomor ohrozuje viac než 20 miliónov ľudí v štyroch krajinách (Jemene, Somálsku, Južnom Sudáne a Nigérii).

Slovensko a Česko podpísali v bruselskej centrále NATO dohodu o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

Prvú globálnu dohodu o zákaze jadrových zbraní schválilo 122 krajín zo 193 členských štátov OSN (Organizácia Spojených národov).

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa oficiálne ujal funkcie predsedu Valného zhromaždenia OSN.

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu zamietol žaloby Slovenska a Maďarska spojené s migračnou krízou. 

Katalánsko vyhlásilo nezávislosť od Španielska. Katalánsku republiku však neuznalo Španielsko, ani žiadna iná suverénna krajina na svete.

 

Slovensko

Rok 2017 bol bohatý na politické, športové, smutné i veselé udalosti.

Od januára môžu naši cyklisti v zastavanom území obce a na cyklistických cestičkách požívať alkohol, ale minimálne množstvo nesmie presiahnuť hranicu 0,5 alkoholu v krvi. Zaznamenali sme niekoľko roztržiek vo vládnucej koalícii, či protikorupčných pochodov. Iskrilo to aj medzi premiérom R. Ficom a prezidentom A. Kiskom, dvakrát bol neúspešne odvolávaný minister vnútra R. Kaliňák. V novembri si kraje v župných voľbách volili nových županov a poslancov. Za Bratislavský kraj bol zvolený liberál J. Dropa. Účasť na voľbách za celé Slovensko bola len 29,95%.

Po 19 rokoch parlament zrušil Mečiarove amnestie. K tomuto kroku ich dotlačila verejnosť na čele s mnohými známymi osobnosťami. Stíhaniu ľudí, ktorí stáli za únosom prezidentovho syna M. Kováča tak už nič nebráni.

V apríli zorganizovali študenti veľký protikorupčný pochod. Niekoľkotisícový dav sa zhromaždil v Bratislave na Námestí SNP. Účastníci volali heslá ako „Chceme zmenu“ alebo „Dosť bolo Fica.“

Ďalšie protesty sa konali júni v Bratislave a v Košiciach. Ich organizátori zozbierali takmer 18 tisíc podpisov za odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka.

Pozitívnou správou pre Bratislavu je zákaz prevádzok s hazardnými hrami na jej území. Výnimkou sú zariadenia pre stávkovanie.

Pred bratislavským závodom Volkswagen v Devínskej Novej Vsi 20. júna zamestnanci vstúpili do ostrého štrajku. Ku štrajku sa pridali aj koncernové fabriky v Stupave a Martine. Bol to prvý štrajk pre automobilku počas jej trvania na Slovensku. Hlavným cieľom štrajku bolo presadiť platový nárast o 16% počas dvoch rokov. Štrajk trval šesť dní. Podľa novej kolektívnej zmluvy sa platy zamestnancom zvýšia o 14,2 percenta postupne do novembra 2018. Zároveň zamestnanci dostali jednorazovú platbu vo výške 500 eur. Veľmi veľa ľudí z našej dediny v tomto podniku pracuje.

Nezamestnanosť v tomto roku na Slovensku dosiahla 8,6% a minimálna mzda bola 435 eur v hrubom a 374 v čistom. Z tejto sumy , keď ľudia zaplatili všetky poplatky bolo umením vyžiť. Podľa Európskej únie platy by na Slovensku mali každým rokom rásť v priemere o 4%.

Na športovom poli nám urobili radosť lyžiarky V.Velez Zuzulová, ktorá sa päťkrát umiestnila na stupňoch víťazov vo svetovom pohári, a P. Vlhová trikrát a na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku spolu s A. Žampom a M. Falatom získali striebro. Najväčšiu radosť nám však urobil P. Sagan, ktorý nám vynahradil sklamanie z Tour de France, kde bol diskvalifikovaný a v septembri sa stal v Nórsku majstrom sveta v cestnej cyklistike po tretíkrát za sebou, čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu cyklistovi. Tešili sme sa aj zo správy, že slovenskí hokejbalisti sa v Čechách stali majstrami sveta tiež už tretíkrát za sebou. Tento šport je momentálne veľmi obľúbený aj v našej dedine. Hrdí sme aj na horolezca P. Hámora, ktorý ako jediný Slovák pokoril všetky osemtisícovky na svete.

Tragické udalosti, ktoré nami otriasli, boli pády policajného vrtuľníka či záchranárov, ktoré nikto neprežil.

Zo známych osobností sme sa tento rok rozlúčili s hudobníkom a skladateľom M. Vargom, známym hercom a detským zabávačom J. Nodžákom - Majsterom N, herečkou Z.Grúberovou, spisovateľkou J. Blažkovou. Slovensko sa rozlúčilo aj s Š. Nosáľom, nestorom slovenského folklóru, choreografom a umeleckým vedúcim najznámejšieho folklórneho súboru na Slovensku Lúčnica. Zomrel vo veku 90 rokov a z toho 70 sa venoval Lúčnici. Na pohrebe mali tú česť byť aj naši folkloristi v zohorských krojoch.

 

Obec

V našej obci pribúdajú každým rokom noví spoluobčania. Nie sú to len tí, čo sa narodia, ale hlavné tí, ktorí sa rozhodli v našej obci postaviť si dom alebo kúpiť byt. V lokalitách Záhumenice a Benátky vyrástlo v tomto roku pomerne dosť nových domov. Novostavby vznikli aj na ulici Stupavská a Bratislavská. V našej dedine máme 1128 domov. Čo sa týka vybavenia obce po stránke služieb a predajní, boli možnosti pomerne dobré. V obci boli 3 väčšie predajne potravín, jedna malá a večierka, 2 mäsiarstva, pekáreň, železiarstvo, papiernictvo, kebab, vínotéka, 3 predajne s odevmi, cukráreň, 3 kvetinárstva, 3 pohostinstvá, 3 reštaurácie, novinový stánok, kaderníctvo a kozmetika, predajňa nábytku, predajňa farieb a bazénovej chémie, stavebniny.

 

Samospráva

Starosta obce zvolal osemkrát zasadnutie obecného zastupiteľstvo. Komisie počas roka zasadali: finančná 6x, komisia výstavby, ŽP a ÚP 9x, komisia vzdelávania a športu 4x, kultúrna 7x a komisia sociálnych vecí a zdravotníctva 3x.

Obec v tomto roku získala z rozpočtových grantov a transferov pre obec 604 296,88 Eur, ktoré sa použili napr. na nové okná v kultúrnom dome, na obnovu stĺpa Božích múk, na podujatia: Svätomargitský jarmok, Zohor včera a dnes a divadelný festival Traktér.

K 31.12. mala obec príjmy v sume 3 109 201,25 a výdavky 2 515 907,60. Celkové hospodárenie obce bolo +593 293,65 eur upravený o nevyčerpané prostriedky zo štátneho rozpočtu v sume 10 000 eur.

 

Akcie obecného úradu

Prvou väčšou akciou obecného úradu bola akcia Čistý Zohor. Nakoľko niektorí z nás stále nevedia, že odpad patrí na skládku alebo do kontajnerov je potrebné čistenie okolia dediny robiť každý rok. Dobrovoľníci a členovia organizácii vyčistili väčšinou znečistené tie isté miesta za dedinou. Parky si zobrali na starosť dôchodcovia a občania, ktorí bývajú blízko daného parku.

Od soboty 29. apríla znovu začal premávať cyklovlak Záhoráčik zo Záhorskej Vsi cez Zohor do Plaveckého Podhradia.

V sobotu 20.5. sa po tretíkrát stretli športovci amatéri na obecnej akcii Zohor športuje. Pripravené boli bežecké disciplíny pre deti, ženy a mužov, hral sa nohejbal, cyklistika, nordic walking (chôdza s paličkou), zumba a rodinná súťaž pre rodičov s deťmi.

Výsledky jednotlivých disciplín:

Beh  

beh chlapci do 10 rokov – 2 kolá – M. Lukna

beh chlapci 10 -16 rokov – 2 kolá – J. Šimunič

beh muži 16 – 30 rokov - 5 km – T. Maták

beh muži 30 – 50 rokov – 5 km – R. Švajdlenka

beh muži 50+ - 5 km – J. Orth

štafeta chlapci 10 – 16 rokov – 1 x 3 kola – M. Mifkovič, J. Šimunič, M. Hanuliak

beh dievčatá 10 – 16 rokov – 2 kolá – M. Struhárová

Beh dievčatá 10 -16 rokov – 5 km – M. Struhárová

beh ženy 30 – 50 rokov – 5 km – A. Struhárová

beh ženy 50+ - 5 km – J. Ščepánková

štafeta dievčatá do 10 rokov – 1 x3 kola – H. Zálesňáková, K. Badrnová, D. Hrodeková

štafeta dievčatá 10 -16 rokov 1 x3 kola – L. Štefanovičová, M. Struhárová, A. Neradovičová

nordic walking 50+ - 2 kolá – V. Ondríková

cyklistika ženy – Zohor- Vysoká pri Morave a späť – L. Kirschnerová

cyklistika muži – Zohor- Vysoká pri Morave a späť – J. Kremeň

rodinná súťaž – Višváderovci

Nohejbal – M. Mizner, R. Mifkovič

jazda na trojkolke – muži 95+ - V. Fumač.

Dňa 15. júla sa konal Svätomargitský hodový jarmok. Bol trochu iný ako pominulé roky. Bolo to tým, že, zmenil priestor. Kultúrny dom a Obchodnú ulicu vystriedal priestor na Multifunkčnom ihrisku. Ľudia si pochvaľovali, konečne sa predišlo večným tlačeniciam. Za tribúnov FC Zohor bolo postavené malé pódium pre účinkujúcich, za ktoré patrí vďaka pánom: starostovi M. Zálesňákovi, J. Gerthoferovi, M. Dudekovi a L. Matlovičovi st. Postavené boli aj stany pre návštevníkov, ktorí si hneď pri vchode do areálu mohli dať zmerať tlak krvi od členiek Červeného kríža. Svoj stánok malo aj Materské centrum Motýlik, ktoré sa postaralo o zábavu detí. Nechýbali ani stánkári so zeleninou, remeselníci, pečienky, guláš a iné pochutiny a handrári. Na pódiu sa počas dňa vystriedali detská skupina Vega, Dychová hudba Zóhranka, Pollákovci zo Stupavy, manželia Červinkovci, country kapela OUKEY a zohorská roková kapela P.R. D. a I. V poobedných hodinách sa konal futbalový zápas a predviedli sa nám majsterky a vicemajsterky Slovenska, Európy a sveta – mažoretky Ella z Malaciek, medzi ktorými boli aj naše dievčatá, J. Kovárová, E. Brauneckerová, J. Badrnová a S. Ritomská. Doobedňajšie aktivity narušila silná búrka.

Ešte nebol taký rok, aby si obec nespomenula na svojich starších spoluobčanov. Nebolo tomu inak ani 21.10. V kultúrnom dome bolo už od začiatku veselo a radosť všetkým prítomným urobilo vystúpenie našich detí zo školy. Odmenení boli jubilanti, nechýbalo ani pohostenie. Manželia Červinkovci hrali do tanca i na počúvanie.

V sobotu 4. 11. sa konali na Slovensku voľby do orgánov samosprávnych krajov. V našej obci bolo zapísaných 2737 voličov, z toho svoj hlas odovzdalo 760 voličov. Občania si mali možnosť vybrať z 15 kandidátov na župana a 5 na poslanca. Medzi kandidátmi na poslanca bol aj náš občan R. Šimoník, ktorý v našej obci dostal najviac hlasov, ale pri celkovom sčítaní za náš obvod postúpil starosta Vysokej pri Morave D. Dvoran. Z kandidátov na župana u nás vyhral P. Frešo. Županom za Bratislavský kraj sa stal J. Droba.

V dňoch 26. 5. a 24.11. sa konali na obecnom úrade slávnostné uvítania detí do života obce. Rodičov a deti privítal pán starosta a slávnosť spestrili svojím programom deti z materskej školy v zohorských krojoch.

 

Kultúra

Kultúrne dianie v obci roku 2017 začalo 6. 1.trojkráľovým koncertom. Do Božieho chrámu prišli koledníci Dobrej noviny, muzikanti a kamaráti nášho rodáka R. Šteffeka a nechýbal ani hostiteľ chrámový zbor Cantate Domino. Jednu koledu striedala druhá a predviedli sa aj sólisti p. S. Šomorjai, B. Hrebeňárová, huslistka D. Valovičová a recitátorka M. Jurkovičová.

Na druhý deň sa vybralo koledovať a zvestovať novinu, že sa narodil Ježiško, už po 19. krát osemnásť detí pod dohľadom deviatich dospelých. Aj tento rok sa prihlásilo pomerne dosť rodín, do ktorých deti zavítali. Svedčí o tom i suma, ktorú nazbierali. Spolu s výťažkom z koncertu bolo odoslaných na spoločný účet Dobrej noviny 1802 eur.

Fašiangové obdobie začalo už v januári karnevalom na ľade. Zúčastniť sa mohli nielen deti, ale aj dospelí. O týždeň sa masky stretli v kultúrnom dome, kde sa konal školský karneval na motív rozprávky Snehulienka a sedem trpaslíkov.

V piatok 27.1. sa konal už 7. Muzikantský ples. Organizátorom je pán J. Fišer, kapelník dychovej hudby Záhorienka. Okrem Záhorienky sa na plese so svojou tvorbou predstavili kapely: Dudíci, Veselá dvojka, Enem tak z Lozorna, Grande Moravia, Moravská veselka, Veronika a Vašek Řihákovi, Podlužanka, Trio Šohaji a náš folklórny súbor Zóhran.

Dňa 4. 2. prišli do kultúrneho domu herci divadelného súboru Hlavina z Radošiny so svojou hrou Loď Svet.

V piatok 10. 2. sa konal v kultúrnom dome fašiangový koncert malých hudobníkov zo Súkromnej základnej umeleckej školy Jablonové, ktorú navštevujú aj zohorskí žiaci.

Folklórna skupina Kollárovci odohrala svoj prvý koncert v kultúrnom dome 17. 2. Záujem bol veľký nielen u našich občanov , ale aj ľudí z okolitých dedín.

Poslednú februárovú sobotu občianske združenie Zohorské ozveny v spolupráci s obcou, divadelným súborom Šáchor a FS Zóhran na krojovanom fašiangu ukončili obdobie veselosti. Úderom polnoci za hlasného náreku pochovali basu. Aby to lúčenie nebolo také ťažké, vyhrávala dychová hudba Záhorienka, nechýbali masky, návštevníci v krojoch, tombola a kvetinový tanec.

V mesiaci február sa dožila pani Anka Havlíková krásneho veku 90 rokov. Vďaka dvom knihám, ktoré pani Anka napísala, sa budúce generácie dozvedia, ako sa žilo v našej dedine v 20. storočí a aké zvyky sa udržiavali. Niektoré sa na jej podnet obnovili, ako napr. fašiangy.

Veľká Noc tento rok padla na 17.4. a folkloristi zo súboru Zóhran sa rozhodli oživiť ďalšiu z tradícií, ktorú si už veľmi málokto pamätá. Veľkonočný krojovaný sprievod naprieč dedinou s rebriňákom ťahaným koňom. Rebriňák darovala súboru rodina Osvaldíková. Nápad prišiel od mladých. Počasie prialo, a tak sa chlapi v krojoch v doobedňajších hodinách vybrali vyšibať dievčatá zo súboru, ktoré boli tiež v krojoch. Obísť nemohli ani dievky z rodiny pána starostu. Poobede pred kultúrnym domom hrala dychovka Zóhranka a tancovali tanečníci zo súboru Zóhran.

Dňa 29.4. sa konal 13. farský ples. Výnos z neho išiel na vylepšenie ozvučenia v našom kostole.   Ples otvorili úvodným valčíkom tanečníci z Univerzálneho domu tanca v Bratislave a akrobatický gymnasta zohorčan L. Adamčík. Pripravená bola bohatá tombola, kvetinový tanec, chutná večera a rôzne druhy vín. Do tanca hral Band Otta Kollomana a do uška cimbalová muzika z Hodonína pod vedením V. Kovaříka.

V piatok 28. apríla sa konala v priestoroch domu na ulici Nad potokom č. 5 zaujímavá výstava. Svoje výtvarné diela vystavovala ešte len 8. ročná V. Gulabová. Veronika je žiačkou ak. maliarky L. Andrášiovej, ktorá sa do našej obce prisťahovala.

V spomienkach na významné osobnosti Zohora si Občianske združenie AR EOS pripomenulo dvoch bratov, bratov Haramiovcov Františka a Dominika, a ich spoločnú kapelu Haramia Five, s ktorou precestovali takmer celý svet. Spolupracovali aj s cirkevným spevácky zborom Glória, ktorý v tomto roku oslávil 25. výročie pôsobenia pod menom Glória. Spomienky, ktorá sa uskutočnila 27.4. v kultúrnom dome, sa zúčastnila rodina oboch bratov. Program obohatili piesne v podaní súboru Glória, ktorých autormi boli Haramiovci.

Posledné aprílové poobedie naši hasiči stavali pred požiarnou zbrojnicou máj.

Oslavy 1. mája sa konali v pekárni u Novotných.

Druhá májová nedeľa patrí našim mamám. Aj tohto roku pani učiteľky zo základnej a materskej školy pripravili pre mamičky bohatý program. Pripojili sa aj tí najmenší z Materského centra Motýlik a obec kvietkom.

Dňa 19. mája sa konal v kultúrnom dome jubilejný koncert pri príležitosti 30. výročia založenia dychovej hudby Záhorienka, ktorá sa u nás už cíti ako doma. Oslavovala sa jej 30-ročná existencia. Medzi gratulantami nechýbala ani naša detská skupina Vega.

V nedeľu 21.5. sa  priestoroch kostola konal jubilejný koncert pri príležitosti 25. výročia pôsobenia zboru pod názvom Cirkevný spevácky zbor Glória.

Prvého júna oslavovali svoj deň deti. V areáli základnej školy sa poobede súťažilo, vozilo na koníkovi, tí odvážnejší si vyskúšali zorbing, kotúľanie sa vo veľkej nafukovacej guli, a najväčšie prekvapenie pre deti si pripravili naši hasiči v podobe penovej párty.

V júni sa konala v kultúrnom dome burza zberateľov mincí, pohľadníc a iných artefaktov.

Malá skupina našich spoluobčanov si spríjemnila letnú dovolenku návštevou Talianska. Po ôsmich rokoch sa znova vybrali za Svätým Otcom do Vatikánu. Po ceste do Ríma si prezreli Florenciu, oddýchli si pri mori a zúčastnili sa audiencie u Svätého Otca, ktorý vo svojom príhovore pozdravil aj Zohorčanov. Cestou späť ešte navštívili Sienu.

Na dňoch sv. Huberta vo Svätom Antone bolo do života uvedené nové dielo s názvom Poľovnícke pasovanie. Autorom hudby je náš občan J. Badrna. Poľovnícke pasovanie za lovca zveri tvorí 7 fanfár so sprievodným textom. Jakub sa stal tento rok aj víťazom Česko- slovenskej súťaže poľovníckych trubačov, začo si prevzal v Malackách gratulačný list za prezentáciu poľovníckej kultúry.

Milovníci orgánovej hudby si prišli na svoje 27.8., keď si v rámci cyklu Koncert v arcidiecéze mohli vypočuť diela J.S.Bacha a iných majstrov v podaní talianskeho majstra A. Bianchiho.

V sobotu 2. 9. sa konalo už druhé podujatie Zohor včera a dnes. Tentokrát si mohli občania prezrieť priestory bývalého spoločenského domu, ktorý tí neskôr narodení poznajú aj pod názvom „Dzúpareň“. V tejto budove sa konali v minulosti divadelné predstavenia, tanečné zábavy a neskôr aj svadby. Posledná akcia, ktorá sa tu konala, bola svadba manželov Ščepánkovcov 17.9. 1983. Momentálne je budova dosť v zlom stave, hlavne strecha a stále sa rozhoduje, na čo by mohla byť využitá. Druhým objektom, ktorý si mohli návštevníci prezrieť bola Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, hlavne jej nanovo zrekonštruovaný interiér. V rámci prehliadky bol prednesený odborný výklad reštaurátora pána J. Gregoreka a spomienky pani Ž. Fórovej a pani A. Struhárovej. Záver podujatia obohatilo posedenie v kultúrnom dome pri dobrých pivách zo Slovenska a Čiech a dobrej muzike.

Dňa 16.9. boli členovia cirkevného zboru Glória v pútnickom meste Mariezell, kde v Bazilike Narodenia Márie Panny spievali liturgiu. Doprevádzal ich hrou na lesný roh J. Badrna a N. Mišík.

Združenie Zohorské ozveny v spolupráci s obecným úradom zorganizovalo 23.9. cibuľové hody spojené s varením gulášu. Varenie gulášu prebiehalo v doobedňajších hodinách, kedy prebiehali aj vedľajšie súťaže, ako napr. krájanie cibule, hod bagancom, pitie piva. Súťaž vo varení gulášu vyhral Team špinaví, 2. miesto Klub týraných mužov a 3. miesto folklórny súbor Zóhran. Skupina Vonička V-band vyhrávala návštevníkom i súťažiacim doobeda, ale i poobede. Prekvapením bola scénka „Na stanici“, ktorú pripravili členovia občianskeho združenia A proč né? I keď poobede počasie neprialo aktivitám vonku na scénku, ale na hlavný klinec programu na kapelu Bukasový masív prišlo pomerne veľa divákov. Záver patril rockovej kapele Requiem. Usporiadatelia mysleli aj na deti a pre nich pripravili rôzne súťaže, maľovanie na tvár a vozenie na koni.  

Ani tento rok hudobná skupina Vega nezabudla na priaznivcov Bučových slávností. Kultúrny dom sa 14.10. naplnil rôzne vyrezávanými dyňami. Kto nestihol exponát vyrobiť doma, mal možnosť si ho urobiť doobeda v tvorivých dielňach. Okrem vyrezávaných bučí mohli občania priniesť aj atypickú zeleninu zo svojich záhrad a čo najväčšiu dyňu, aká sa im urodila. Po zotmení sa účastníci vybrali s lampiónmi na cestu okolo školy. Ukončenie bolo bombastické. Taký ohňostroj obec už dlho nemala.

N a Katarínu sa v kultúrnom dome konala katarínska zábava, ktorú pripravilo Poľovnícke združenie Havran.

Adventné obdobie začalo príchodom Mikuláša 2.12. do kultúrneho domu. Program pre deti pripravil divadelný súbor Šáchor a nechýbali ani mikulášske balíčky od obecného úradu.

Členovia Občianskeho združenia A proč né?, ktoré založil v marci tohto roku J. Badrna, manželia J. a Z. Mackovičoví a spol.,vyrobilo z fontány pred obecným úradom krásny adventný veniec, ktorý 3.12. na prvú adventnú nedeľu posvätil pán farár M. Komorný. Poobede sa potom konal 14. adventný koncert, ktorý pripravilo Občianske združenie Zohorské ozveny spolu s chrámovým zborom Cantate Domino. Ich hosťom bol orgánový virtuóz M. Vrábel. Celkovú atmosféru umocnili verše M. Chudu, M. Rázusa a V. Turčányho v podaní M. Jurkovičovej. Medzi návštevníkmi bol aj pán farár Sabol, rodák zo Zohora.

V sobotu 9.12. sa konali obecné vianočné trhy.

Vianočné obdobie padlo na nedeľu, pondelok a utorok. No a v utorok sa poobede konal už 26. koncert cirkevného zboru Glória. Hosťom bol J. Badrna, T. a Z. Paldaufové.

Našim občanom sa darí aj v zahraničí. L. Spörerová(vnučka E. Sabolovej), mladá módna návrhárka dostala šancu predviesť svoj talent na módnej prehliadke v New Yorku. Ján Hladík zase svoje obrazy a fotografie vystavoval v susednom Česku, v Ratíškoviciach.

 

Školský rok 2016/2017

Základná škola

Školský rok ukončilo 306 žiakov. Za vzornú prácu a účasť na rôznych súťažiach a olympiádach dostalo 18 žiakov pochvalu riaditeľkou školy. Mimoriadnu cenu za reprezentáciu školy a obce sa rozhodol udeliť starosta najlepšiemu deviatakovi. Za šk. rok 2015/2016 to bola E. Hubeková a v šk. roku 2016/2017 A. Valentín, ktorému sa podaril napísať monitor na 100% z matematiky aj zo slovenského jazyka a za záchranu svojho dedka. V tomto školskom roku boli dané do prevádzky dve nové učebne. Riaditeľkou je Mgr. Ľubica Štefanovičová.

 

Materská škola

V tomto školskom roku do škôlky nastúpilo 112 detí, z toho 29 predškolákov. Chod škôlky zabezpečovalo 20 zamestnancov s pani riaditeľkou B. Dujničovou. Súčasťou výchovno-vzdelávacej práce boli aktivity obohacujúce život detí v materskej škole. Počas roka absolvovali školu v prírode v Tatranskej Lomnici, naučili sa základy korčuľovania v Korčuľkove, základy plávania na plaveckom výcviku, boli na dopravnom ihrisku, kde sa naučili základy správania sa na ceste, či už na bicykli, pešo alebo na kolobežke, pre starých rodičov pripravili malé posedenie, pripravili program pre mamičky, vlastnoručne si vyrobili fašiangové masky, šarkanov a potešili sa stretnutiu s Mikulášom. Navštívili knižnicu, požiarnu zbrojnicu a predškoláci v škole prvákov. V zohorských krojoch vystupovali na športových hrách dôchodcov, na obecnom úrade pri slávnostných zápisoch a v stacionári. Deň detí oslávili šantením na nafukovacom hrade a pani učiteľky spolu s rodičmi pripravili rozlúčkovú párty pre predškolákov. Počas roka mohli deti navštevovať anglický, tanečný a výtvarný krúžok, ktorého tvorbu si mohli všetci Zohorčania pozrieť na výstave pod názvom „Biely balónik“.

Z financií od obce sa do škôlky zakúpili nové knihy, dopravné koberce, triedy sa vybavili čističkami vzduchu a na dvor pribudli nové preliezky. Zo sponzorského daru od Západoslovenských elektrárni vo výške 3000 eur sa vymenila podlahová krytina na schodoch.

 

Senior Zohor n.o.

Od októbra po menšej rekonštrukcii bol znovu otvorený stacionár. Vďaka úpravám vznikli 3 trojposteľové izby a 1 dvojposteľová, čím sa z neho stalo zariadenie s 24 hodinovou starostlivosťou. Klienti stacionára nemusia byť občanmi našej dediny, musia však dovŕšiť dôchodcovský vek, vyžadujú si celodennú opateru, ale ešte stále zvládajú niektoré úkony sami pod dohľadom sestričiek. Samozrejme stále funguje aj denný stacionár. Denný režim je nastavený tak, aby vyhovoval všetkým obyvateľom stacionára. Počas jeho krátkej pôsobnosti stihli babičky a dedkov navštíviť deti z materskej školy, ktoré sa im predviedli v zohorských krojoch s pestrým programom. Predvianočné obdobie si spríjemnili výrobou rozličných vianočných ozdôb pod vedením p. Z. Mackovičovej.

 

Farnosť Zohor

V sobotu 20.5. sa zohorské deti zapojili do Detskej púte do Marianky.

Aj v tomto roku mládež z farnosti Zohor pod dohľadom skúsených dospelých, pripravila pre deti šesťdňový tábor v rekreačnom zariadení Výtoky pri Moravanoch nad Váhom. Deti sa pomocou rôznych súťaží, disciplín a úloh učili skromnosti a vedieť sa podeliť s ostatnými kamarátmi. Ráno začínali krátkym duchovným slovom. Zašportovali si na športovom dni, putovali tmavým nočným lesom. Celodennú túru do dedinky Modrová absolvovali aj s pánom farárom Komorným a pánom učiteľom Šteffekom. Nechýbala ani sv. omša pod holým nebom. A záver tábora ukončili táborákom pod hviezdami.

Na slávnosť Zoslania Ducha svätého v nedeľu 4. 6. bola vložená do kamennej schránky v oltári relikvia patrónky nášho kostola sv. Margity Antiochijskej, ktorú sme získali 28.6. 2011 od talianskeho biskupa J.E. Mons. A. Cattelu. Slávnostné posvätenie prišiel vykonať bratislavský pomocný biskup J.E. Mons. J. Haľko.

Dňa 3. 9. sa uskutočnilo požehnanie opravenej Božej muky na T- križovatke z Lozorna do Zohora za účasti nášho pána farára M. Komorného a veriacich zo Zohora a Lozorna. Vďaka sponzorom sa ju podarilo zachrániť v hodine dvanástej a jej vek sa odhaduje asi na 200 rokov.

V nedeľu 1.10 sa v našej farnosti konali hody.

 

Miestna ľudová knižnica

Noc s Andersenom nechýbala ani tento rok. Pozvanie prijali manželia Hraškovci. Predviedli deťom hru na rôzne hudobné nástroje, vyskúšali viaceré techniky maľovania veľkonočných vajíčok. Pod vedením pani uč. J. Cabadajovej navrhovali obálku na knihu Dievčatko so zápalkami. Dňa 31.5 sa konal čitateľský maratón. Čítalo 141 žiakov. V súťaži „Vráťme knihy do škôl“ sa podarilo čitateľke E. Netriovej vyhrať prvú cenu za kresbu z knihy „S dievčiskom sa nehráme.“ V tomto roku sa do knižnice prihlásilo 405 čitateľov, knižný fond sa rozšíril o 226 nových kníh v sume 1556 eur. Celkovo je v knižnici 16 106 titulov pre deti a dospelých.

 

Organizácie:

Dobrovoľný požiarny zbor (DHZ)

Hasiči v tomto roku mali plné ruky práce, či už na súťažiach alebo pri plnení svojej povinnosti pri požiaroch. Až 15 - krát zasahovali pri požiaroch. Väčšinou to boli malé požiare trávnatých porastov. Pomáhali aj pri hasení veľkého požiaru v lokalite Láb -Jakubov, kde horel les.

Hneď z kraja roka sa dievčatá a chlapci zúčastnili tzv. Chodbovice v Senici, kde za účasti 55 družstiev nastúpili dve dievčenské družstvá a jedno chlapčenské. V marci sa zúčastnili hasiči výcviku s dýchacími prístrojmi v dymovej komore v Lozorne.

V tomto roku požiarny zbor v marci vypísal konkurz na mladých požiarnikov. Prihlásili sa väčšinou deti prvých a druhých tried základnej školy. Pracovať s nimi začali mladé, ale súťažami ostrieľané dievčatá.

Súťažná sezóna sa začala 1. apríla v Záhorskej Vsi halovou súťažou. Zúčastnili sa jej 7 našich družstiev. Chlapci mladší skončili na 9. mieste a najmladší na 14. mieste, dievčatá staršie skončili na 2. mieste, mladšie na 6. mieste a najmladšie na 7. mieste, ženy obsadili 2. a 4. miesto. Pre tých najmladších to bol prvý závod. Aby sa najmenší hasiči zoznámili s požiarnou zbrojnicou, pripravili pre nich trénerky prespávačku na zbrojnici a návštevu profesionálov v Malackách.

Ženy a muži sa zúčastnili 13. mája súťaže v požiarnom útoku v Dolných Kounicách. Ženy skončili štvrté a chlapi šiesti.

V júni sa konalo okresné kolo v Jablonovom a zúčastnili sa ho ženy, ktoré sa prebojovali do krajského kola, ktoré sa konalo 1.7. v Sološnici. Aj tu sa im podarilo vyhrať prvé miesto v štafete a v požiarnom útoku a cesta na celoslovenské kolo do Trnavy bola otvorená. Tu ženy vďaka malým chybičkám krásy skončili na 7. mieste. Medzitým sa ešte konala nočná súťaž o putovný pohár starostu obce, ktorý si znova odniesli hasiči z Dolných Kounic, ale naše hasičky obsadili prvé dve miesta. Novinkou bola súťaž so staršími mašinami, v ktorej vyhrali Zohorčania.

V júni sa zúčastnili hasiči protipovodňového cvičenia v Gajaroch a procesie Božieho tela.

Koncom júna bojovali ženy i muži v susednej dedine Láb na Memoriály T. Ondriáša. Ženy skončili prvé.

Koncom júla usporiadali pre našich malých hasičov letný tábor vo Vysokých Tatrách. Aby im nebolo smutno a precvičili si nemčinu, pozvali aj kamarátov zo združenej obce v Nemecku z Hannove-Limmeru. Začali splavovaním rieky Morava a potom autobusom odišli do Tatier, kde ich čakal bohatý program.

Najmenší hasiči sa zúčastnili akcie Hasiči bez hraníc, kde sa stretli aj s kamarátmi z Čiech a Rakúska.

Na Lábskom pajšli nechýbali naši hasiči ani v tomto roku. K. Mackovičová, ktorá skončila na 2.mieste, R. Bojkovský na 4. mieste a M. Danko na 6. mieste.

Mladí hasiči si vyskúšali aj branný pretek v Blatnom.

Koncom roka 18.11. sa vybrali ženy bojovať na halové majstrovstvá do Svitu. Súťaže sa zúčastnilo 43 ženských družstiev a naše ženy skončili na 23. mieste. Záver roka zakončili na vianočných trhoch so svojimi povestnými plackami a prespávačkou na zbrojnici.

 

Jednota dôchodcov Zohor

Jednota dôchodcov v Zohore mala v tomto roku 233 platiacich členov.

Dňa 9. 2. sa konala výročná členská schôdza.

Výbor Jednoty dôchodcov Zohor pre svojich členov pripravil počas roka rôzne akcie ako napr. kúpanie v Dunajskej Strede, divadelné predstavenia, besedu s policajtmi, výlet na Južnú Moravu, kde navštívili Valtice a Milotice, výlet po mlynoch Malého Dunaja v Jelke a Kolárove, zúčastnili sa koncertu dychovky Záhorienka, zabaviť sa boli na zábavách, ktoré pripravili organizácie jednoty dôchodcov z iných dedín, usporiadali posedenie pri príležitosti MDŽ, pokračovali v spolupráci s Klubom detí pri základnej škole, nechýbalo ani posedenie pri kačacine a kapustnici. Novinkou zostáva cvičenie pre členov s Martou Matlovičovou. Najdôležitejším podujatím v tomto roku pre dôchodcov však boli Okresné športové hry Jednoty dôchodcov. Konali sa 25.5. na multifunkčnom ihrisku a už od rána sa schádzali športovci a ich fanúšikovia zo 16 dedín okresu Malacky. Všetkých privítala predsedníčka Okresnej organizácie JD Malacky pani Mrázová, ktorá predstavila kapitánov jednotlivých družstiev, rozhodcov z usporiadateľskej obce a pozdravila prítomných starostov. Predsedníčka krajskej organizácie JD p. Lomnická zaželala súťažiacim veľa zdaru. Súťažilo sa v týchto disciplínach: streľba zo vzduchovej pušky, vrh guľou, hod granátom na cieľ, stolný tenis, kop do malej bránky, žartovná disciplína bola hod cibuľou do terča. V týchto súťažiach pretekali muži aj ženy, v petangu súťažili dvojice a hod válečkom patril len ženám. Pre nesúťažiacich návštevníkov bola pripravená výstava a prednáška o histórii Zohora, ktorú pripravil pán J. Štefanovič, prehliadka kaplnky sv. Rozálie, tí čo zostali na ihrisku si mohli potrápiť mozgové závity v malom náučnom kvíze , ktorý pripravila vedúca stacionáru p. M. Baďurová. Pre všetkých bol pripravený guláš a rezeň so šalátom a chutné koláčiky s kávou. Na zápolenie dôchodcov sa prišiel pozrieť aj kandidát na župana Bratislavy p. M. Ftáčnik. O dobrú náladu sa postarala skupina Polák band zo Stupavy. Záver patril vyhláseniu výsledkov. Z našich vyhrali: 2. miesto J. Mundoková v hode cibuľou na terč a 1. miesto a postup na okresné hry do Malaciek D. Greger v streľbe zo vzduchovej pušky a vrhu guľou. V Malackách si vybojoval tiež v oboch disciplínach 1. miesta a postup na celoslovenské športové hry do Trenčína. Tu v streľbe získal 5. miesto, v plávaní voľný spôsob 2. miesto a v jeho najsilnejšej disciplíne prsia získal 1. miesto.  

 

Divadlo Šáchor

V dňoch 3. a 4. 7. uviedli obnovenú premiéru divadelnej hry Klenotník a na jeseň 7.10. premiéru novej hry Breviár teciny Franciny. Príbeh o láske vernej, obetavej a večnej. Hra bola tretím dielom príbehu o našej dedine, ktorý priamo nadväzoval na predošlé dva diely: Hrachová poléfka a Svadební omáčka. Bol to príbeh z roku 1944, ktorý bol spracovaný na základe rozprávania Zohorčanov, ktorí zažili prechod frontu cez našu dedinu. Začiatkom novembra divadlo Šáchor pripravilo už 2. ročník prehliadky divadelných ochotníckych divadiel Traktér 2017. Pozvanie prijali divadelný súbor Svatopluk z Hodonína, Záhorácke bábkové divadlo zo Senice, Divadelní spolek bratří Mrštíkú, Naše divadlo z Ivanky pri Dunaji a divadlo Christoffer z Bratislavy. Po dva víkendy sme mali možnosť si pozrieť 7 divadelných hier. Novinkou bolo predstavenie pre žiakov základnej školy.

 

Občianske združenie Zohorské Ozveny OZZO

Pod toto občianske združenie patrí aj chrámový zbor Cantate Domino, folklórny súbor Zóhran a dychovka Zóhranka.

FSk Zóhran predviedla svoje pásmo „Fašangy“ v Závode na Bezchleba hodoch, na Záhoráckej ľudovej zábave v Malackách a na rodinnom stretnutí Mackovičú, Čepčenie v Moste pri Bratislave a na muzikantskom plese a krojovanom fašiangu. Svoje tanečné umenie predviedli aj na Okresnom plese dôchodcov v Bratislave, na plese v Čejkovciach, obnovili tradíciu šibačky v krojoch. Zo zohorskými tancami sa mladí tanečníci predviedli na prehliadke záhoráckeho folklóru v Malackách.

Odštartovali júlové hody 14.7. usporiadaním koštovkou vín za kultúrnym domom, kde svoje produkty prišli ponúknuť vinári z Čejkovic a Pezinka, a septembrové cibulovými hodami na ihrisku.

Chrámový zbor Cantate Domino sa zúčastnil prehliadky speváckych zborov vo Vištuku, Božieho tela v Zohore, spolu s členmi FS Zóhran navštívili Prahu, kde sa zúčastnili púte do Břevnovského kláštora.

Cantate Domino spievalo na Mariánsku novénu do kláštorného kostola v Malackách, s krátkym pásmom vystúpilo na vianočných trhoch v Borinke a navštívilo zohorský stacionár Senior Zohor. Zaspievali koledy, predniesli vianočné vinše, popriali šťastie zdravie. Navzájom sa potešili, porozprávali a nakoniec si zaspievali Tichú noc.

 

MS SČK Zohor - Červený kríž

V Červenom kríži v tomto roku nastali veľké zmeny. Na februárovej výročnej členskej schôdzi boli všetci prítomní informovaní o doterajšej činnosti MS SČK v Zohore a svoju činnosť vo funkcii predsedu ukončil p. R. Vicena. Zároveň bol zvolený jedenásťčlenný výbor v zložení M. Baďurová, J. Bencová, M.Ďatková, M. Dudek, E. Dulanská, Z. Mackovičová, M. Mravíková, F. Mifkovičová, Z. Šimoníková, R. Šubjak a E. Valovičová. Ďalším bodom programu bol plán činností na rok 2017. Na záver odovzdal p. starosta darcom krvi za rok 2016 sošku Anjela pomoci a života. Zmenili sa aj termíny darovania krvi na tri ročne, pretože ženy môžu darovať krv raz za 4 mesiace, čo je trikrát ročne. Po spoločnej dohode nového výboru sa rozhodli, že novou predsedníčkou Červeného kríža v Zohore pre ďalšie obdobie bude p. M. Baďurová, podpredsedom p. M. Dudek a pokladníčkou p. E. Valovičová. Ako prioritu do ďalších rokov si dali získavanie nových darcov krvi, hlavne z radov mladých.

V novembri usporiadali prednášku Dr. Bukovského, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy. Ďalej pomáhali ako zdravotný dozor na všetkých akciách, ktoré usporiadala obec. V tomto roku darovalo krv 66 darcov z našich občanov a organizácia má 154 členov.

 

Obvodná organizácia Zohor pri MsO SRZ Záhorie – rybári

Predseda rybárskeho zväzu v Zohore V. Zvara zvolal všetkých svojich členov 15.1. na výročnú členskú schôdzu. Predseda predniesol správu o činnosti organizácie za rok 2016. Oboznámil všetkých prítomných, že nasadenie rýb sa konalo na jar i jeseň a násady boli zakúpené z finančných prostriedkov získaných z predaja zväzových povolení. Zarybnené bolo Bezedné a Zohorský kanál, a to kaprami, rýchlou šťukou a zubáčom. Ďalej uviedol, že sa konalo niekoľko kaprových pretekov. Na Bezednom sa stretlo 49 súťažiacich. Na súťažiach na Lábskom jazere sa stretlo prvý aj druhýkrát 24 pretekárov. Alarmujúcou skutočnosťou je stále klesajúci záujem detských zástupcov. Na detskom rybárskom dni na Lábskom jazere sa ich zúčastnilo len 13. Pokračovalo sa v rekultivácii revíru Bezedné. Počas roka bolo zistených 35 priestupkov a 3 trestné činy pytliactva. V tomto roku sa rybárom podarilo predĺžiť nájomnú zmluvu na Lábske jazero na ďalších 20 rokov. Veľkým problémom bol bobor, ktorý stavbou rozmerných hrádzi na Bezednom spôsoboval nízku hladinu, a nízka účasť na povinných brigádach. Z 241 členov sa brigád zúčastnilo len 89, čo je cca 37% účasť. Členovia, ktorí sa nezúčastnili brigád, museli zaplatiť pokutu. Peniaze za pokuty budú použité na revitalizáciu a úpravu revírov. Na záver schválili plány a termíny brigád na rok 2017.

 

Materské centrum Motýlik

Činnosť Motýlika pod vedením pani P. Šteffekovej bola veľmi pestrá a bohatá. Pre mamičky s deťmi pripravili v herni rôzne aktivity ako napr. cvičenie mamičiek s deťmi, maľovanie, rôzne ručné práce, kde si deti precvičovali svoje motorické zručnosti. Tieto aktivity sa po novom nazývajú Montesori aktivity. Otvorili hudobno-pohybový-spevácky kurz pod názvom „Zvieratká sú naši kamaráti“ a cvičenie s najmenšími detičkami. Ďalej usporiadali burzu detského oblečenia a tovaru spojenú so zbierkou pomoci pre rodiny s deťmi, pre mamičky kurz angličtiny, kurz tvorenia adventných vencov, kurz prvej pomoci. Aj tohto roku pripravili pre rodiny spoločné vianočné fotografovanie rodín. Svoju prácu v podobe vianočných ozdôb, pohľadníc predviedli aj na vianočných trhoch. Po minuloročnom úspešnom koncerte M. Jaroša sa 23.9. s ním deti stretli znova.

 

Šport

Športom to v našej dedine žije stále, športuje sa nielen na našich športoviskách, ale aj na rôznych súťažiach mimo obce, alebo na hrádzi kanála Malina.

Národného behu Devín –Bratislava sa zúčastnili aj naši bežci. Na trať dlhú 11 625 metrov vybehli M. Sekerešová, J. Badrna a R. Švajdlenka.

V máji sa konal ďalší petangový turnaj. Organizuje ho Občianske združenie Zohorské ozveny. Víťazmi sa stali V. Horváth a T. Cabadaj.

Zohorskí turisti otvorili turistickú sezónu stretnutím turistov Záhoria.

Od mája majú naši občania možnosť zacvičiť si na cvičiacich strojoch v priestoroch multifunkčného ihriska.

M. Rúžička, žiak našej školy, ktorý boxuje za BC RTJ Malacky, sa stal víťazom Turnaja Olympijských nádejí v Ústí nad Labem, kde štartovali boxeri zo 6 štátov. Marián obhajoval prvenstvo z Nitry.

Na 34. ročníku bežeckého preteku Malacká desiatka J. Orth obsadil 8. miesto.

Na druhý sviatok vianočný sa konal už 4. ročník štefanského turnaja. Na ľad nastúpilo 5 mužstiev a najviac sa darilo áčkarom v zložení: A. Sabol, L. Šenkár, M. Mendel, N. Šteffek, M. Mízner, J. Malík, P. Štefanovič, T. Maták a M. Tomášek.

 

Tenisový klub Zohor

Už 30 rokov ubehlo od chvíle, keď sa rozhodli R. Kovár a F. Matlovič postaviť svojpomocne v našej obci tenisové kurty. Počas týchto rokov sa vybudoval krásny tenisový areál, kde sa hrá tenis závodne, ale aj rekreačne a vďaka vykurovacej hale po celý rok.

Deťom sa počas roku venujú trénerky A. Hubeková a A. Struhárová.

Družstvu dorasteniek, ktoré reprezentujú náš tenisový klub, sa v tomto roku podaril perfektný výkon a zvíťazili vo svojej kategórii. Z domácich hráčok hrala M. Struhárová. Ostatné tri boli hosťujúce hráčky. Nehrajúcou kapitánkou družstva bola A. Struhárová.

 

Hokejbal

Hokejbalisti nezaháľali ani cez zimu a hokejbalové ihrisko a topánky vymenili za ľadovú plochu a korčule. Zúčastnili sa turnaja v Malackách. V marci začali hokejbalovú sezónu mladší žiaci a prípravkári. Miniprípravka sa tiež zúčastňovala rôznych turnajov, kde zbierala skúsenosti.  

Počas sezóny sa zúčastnili:

Miniprípravka turnaja v Hodoníne a Veselí nad Moravou, prípravka turnaja v Zohore, v Brne, v Sudoměřicách, kde dostala cenu far play L. Rybárová, za to, že sa priznala ku gólu nohou.

Mladší žiaci turnaja v Malenoviciach a najstarší žiaci žiackeho turnaja Junior Chalenge Coup v Kyjove.

Poslednou akciou sezóny mladších žiakov bol hokejbalový Richtár Cup. Bol to tretí ročník a naši prvýkrát skončili na medailovej pozícii, na 3. mieste. Cez leto sa zúčastnili sústredenia hokejbalistov v Kyjove.

Mladší žiaci ukončili sezónu 2016/2017 v súťaži ČMSHB Morava -Juh s veľkým náskokom na prvom mieste. I. Samochin sa stal najlepším brankárom a R. Prieložný najlepším hráčom. Úspešné účinkovanie v tejto súťaži majú za sebou aj miniprípravka a prípravka.

 

FC Zohor

Futbalistom staršieho dorastu v sezóne 2016/2017 pod vedením trénera N. Šteffeka sa podarilo prebojovať do III. ligy. Chlapci počas sezóny podávali vyrovnané výkony a postup si zaslúžili. Muži v tejto sezóne skončili na 7. mieste, mladší dorast na 11. mieste a prípravka na 7. mieste.

V Ořechove pri Brne sa konal družobný futbalový zápas mladých futbalistov medzi FC Pozořice a FCV Zohor. Naši prehrali tesne 3:4.

Záver futbalovej sezóny 2016/2017 patril ako už tradične Memoriálu K. Sabola. V sobotu 17.6. sa na futbalovom ihrisku stretlo 13 mužstiev, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín – prípravka – 9. mužstiev a starší žiaci – 4. mužstvá. Futbalisti prípravky o postup do finále prehrali s Malackami 1:6. V boji o 3. miesto zabojovali a vyhrali nad Záhorskou Vsou. Prvé miesto obsadili Malačania. Starší žiaci hrali systémom každý s každým na body. Najviac bodov a 1.miesto získali naši chlapci. Futbalovú sezónu 2017/2018 otvorili futbalisti 2.9. účasťou 2. ročníku turnaja o pohár prezidenta MŠK Kráľovej pri Senci v malom futbale na žiacke brány. Hralo 13 mužstiev a naši išli obhajovať prvenstvo, ale nepodarilo sa a skončili druhí.

 

Kriminalita, nehody, požiare

V mesiaci február boli požiarnici privolaní 9-krát k požiarom, pričom sa stalo, že 16.2 zasahovali až dvakrát a horel porast. Poobede 24.2. bol nahlásený požiar trávy za dedinou, pri ktorom museli pomáhať aj hasiči z Malaciek, nakoľko fúkal silný vietor a bol ohrozený majetok dvoch našich občanov. V dňoch 26.2 a 27.2.horelo v rómskej osade (kolónii). Najhoršie na tom bolo, že požiare boli zapálené úmyselne. Ďalší požiar vznikol 26.6. pri železnici smerom do Stupavy.

Veľký požiar lesa na Záhorí vznikol v lokalite Láb – Jakubov 28.6. Pri hasení nepomáhali len požiarne zbory z okolitých dedín, ale aj z Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho kraja a vrtuľníky Ministerstva vnútra SR. Požiar zasiahol plochu približne 3x 12 km a zhorelo asi 77 hektárov lesa. Trvalý porast v lese horel 4.7. pri železnici smerom do Vysokej pri Morave. Požiar nebol veľký, ale prístup k nemu bol komplikovaný. Na druhý deň zhorenisko znova začalo horieť a bolo ho treba znovu uhasiť. Po uhasení pokračovali v odstraňovaní popadaných stromov po krupobití a víchrici. Ďalší požiar, ktorý vznikol v okolí našej obce, bol požiar na skládke A.S.A. Celkovo bolo v Zohore nahlásených 15 požiarov a výška škody bola 2000 eur.

Blízko našej dediny v lokalite Nandin Dvor Vysoká pri Morave - regionálna veterinárna a potravinová správa zistila vírus vtáčej chrípky typu HPN8. Na základe tohto zistenia boli občanom nariadené opatrenia,aby sa predišlo šíreniu chrípky na domáce zvieratá (sliepky,).

Obecná polícia počas roka 2017 prijala 289 oznámení od občanov, týkajúcich sa hlavne rušenia nočného kľudu, susedských sporov, požívania alkoholu na verejných priestranstvách, rôznych menších krádeží, dopravných priestupkov a pod. Odchytených bolo 14 psov, z čoho 4 boli odovzdané Slobode zvierat a ostatné pôvodným majiteľom. V obci bol rozšírený kamerový systém a staré kamery boli nahradené novými. Kamerový záznam bol v niekoľkých prípadoch poskytnutý rôznym zložkám štátnej polície a pomohol k objasneniu niektorých trestných činov.

 

Výstavba

V tomto roku sa uskutočnila rekonštrukcia Domu sociálnych služieb, na základe ktorej sa z denného stacionára stal stacionár z celoročnou prevádzkou. Na uliciach Poľná a Stupavská prebehli rekonštrukcie miestnych komunikácií, opravil sa chodník okolo parku na Lábskej a Domkárskej ulici, na ulici Nad potokom sa dobudovala splašková kanalizácia. Pripravovali sa podklady na rekonštrukcie ďalších ciest a chodníkov.

 

Počasie

Nový rok nás privítal krásnym slnečným, ale mrazivým počasím. Teplomer v noci ukazoval -9°C a cez deň -6°C. Tohtoročný január bol najchladnejším za posledných 30 rokov. Zaujímavosťou bolo, že mrzlo hlavne na nížinách a na horách bolo slnečno a plusové teploty. Mierne oteplenie počas januára sme pocítili 3. a 4. 1. Potom znova začalo mrznúť, hlavne v noci, keď 6. 1. bolo až -15°C a zamrzlo aj Lábske jazero a dalo sa tam korčuľovať. V nedeľu 8.1. sme sa síce prebudili do zasneženého rána, ale bol to len taký poprašok, ktorý sa vďaka mrazom udržal, a 12. 1. nad ránom ešte troška nasnežilo, ale prišlo mierne oteplenie a sneh sa pomaly cez deň roztopil, 14.1. znova snežilo a takmer na celom Slovensku bol kalamitný stav, sneh sa udržal, pretože až do 25. 1. sa teploty pohybovali cez deň do -7°C a v noci do -8°C a 19.1. bolo až -13°C. Ku koncu januára sa začalo otepľovať a sneh sa roztopil úplne.

Február nám hneď od prvého dňa ukázal, že zima bude pokračovať, a zobudili sme sa znova do bieleho rána. V noci napadlo asi 20 cm nového snehu, ale teplota sa pohybovala cez deň okolo +2°C, a tak sa sneh pomaly topil. Až do 17. 2. sa denné teploty pohybovali v rozmedzím 1°C až 7°C a v noci od 0°C do -5°C, 18.2. sa začalo otepľovať cez deň a aj v noci. Posledný februárový deň bolo až 13°C cez deň a v noci +5°C.

Marec pokračoval podobnými teplotami ako február, len 4. 3. bolo až 18°C cez deň a v noci +7°C. Hneď na ďalší deň sa ochladilo a až do 16. 3. sa denné teploty pohybovali od 8°C do 13°C a v noci 1°C bolo až 5°C, 17.3. bolo cez deň 17°C a v noci 7°C. V túto noc začalo pršať a bola búrka a pršalo aj na druhý deň a fúkal silný vietor a teplota cez deň klesla na 11°C , ale v noci sa oteplilo na 8°C a 20.3 bolo cez deň 17°C a 23.3 až 19°C, ale v noci boli len 4°C a 26.3. bolo len 10°C cez deň a v noci až -2°C. Potom sa začalo opäť otepľovať a posledný marcový deň sme mali až 21°C cez deň a v noci 7°C.

Začiatkom apríla denné teploty pomaly stúpali a zastavili sa na 24°C a v noci na 9°C. V utorok 4.4. sa začalo chladiť a 7.4. bolo len 8°C, teploty v noci sa nezmenili. Nedeľa 9.4. bola pekná, teplá a teplota vzduchu bola 18°C. Pomerne teplo vydržalo do 12.4. a 13.4 poobede prišiel dážď a so sebou priniesol aj malé krúpy a ochladilo sa na 12°C a 15.4. bolo už zase teplejšie a teplota sa dostala na 17°C, 18.4. už bolo zase sychravo a 10°C aj dažďové prehánky. Ochladenie vyvrcholilo 19.4. a boli len 4°C cez deň, fúkal nepríjemný studený vietor spojený s dažďom a fujavicou. Na celom území Slovenska snežilo a 20.4. v noci bolo až -2°C. Postupne sa teploty začali zvyšovať a 25.4. bolo krásne, teplomer ukazoval 21°C, v noci 8°C. Oteplenie bolo len jednodňové a 27.4. bolo už len 13°C a 28.4. celý deň pršalo a bolo len 9°C. Posledné dva aprílové dni sa oteplilo na 16°C. Nočné teploty sa stále pohybovali okolo 5°C.

Máj pokračoval v aprílových teplotách, bolo pomerne teplo a slnečno, 7. 5. bolo 22°C. No potom prišiel 9.5. studený front a vietor a v noci teplota klesla na -2°C a na mnohých miestach pomrzli ľuďom zemiaky. Potom prišiel 11.5. teplý front a až do 19.5. sa denné teploty pohybovali od 21°C až do 27°C a v noci od 11°C do 13°C, dokonca sa stalo, že 18.5. o 19:00 hod. bolo ešte 23°C. V sobotu 20.5. bolo ešte ráno pomerne teplo, ale potom začal fúkať nepríjemný vietor a začalo sa ochladzovať. Teplomer sa zastavil na 17°C a v noci pršalo, ale noc bola pomerne teplá s 11°C.

Jednodňové oteplenie prišlo 23.5., keď bolo cez deň až 28°C. Potom sa zase ochladilo na 18°C. Teplý front na naše územie prišiel znovu 26.5. a 30.5. sme zaznamenali prvý tropický deň v tomto roku v Zohore a mal hodnotu 32°C. V noci bolo 17°C.

Jún pokračoval pekným letným počasím a teploty sa pohybovali od 26°C do 30°C cez deň a v noci 14°C až 17°C. Jednodňové ochladenie prišlo 7.6. po slabej nočnej búrke, keď sa ochladilo cez deň na 19°C. Teplé počasie sa vrátilo hneď na ďalší deň a trvalo až do 16.6., keď začalo pršať a v noci sa ochladilo a 17.6. bolo cez deň len 17°C. Na druhý deň sa zase začalo otepľovať a 20.6. bolo cez deň 30°C , 22.a 24.6 až 33°C, aj nočné teploty stúpali a 22.6. bola prvá tropická noc s teplotou 22°C. Chvíľkové ochladenie sme zaznamenali 25.6. večer, keď začalo pršať a teplota klesla na 22°C. Ráno sa už zase teplota vyšplhala na 29°C a 28.6. na 33°C, ale v noci spŕchlo a ochladilo sa na 25°C.

Júl sa začal letnou teplotou 29°C, ale v noci prišiel studený front a ráno bolo len 22°C a v noci 16°C, potom začali teploty stúpať, ale len denné a 5.7. dosiahli 31°C. Večer sa však prihnali mraky, 3x zahrmelo a 3x sa v diaľke zablesklo a rozfúkal sa silný vietor. Presne o 20:30 sa nad našou dedinou začalo peklo. Z oblohy sa na nás rútil prívalový dážď sprevádzaný silným vetrom, ktorý k nám priniesla supercela. Ochladilo sa na 18°C a začali padať krúpy asi veľkosti orechov (cca 3 cm), ktoré polámali stromy, dotĺkli zeleninu, mnohým ľuďom rozbili striešky na altánkoch. Celá táto pohroma trvala 15 minút, ale dôsledky sme odstraňovali ešte veľmi dlho. Čo sa týka teplôt nič sa nezmenilo a teploty sa pohybovali okolo 29°C až do 31°C cez deň a v noci 16°C až 18°C. Citeľné ochladenie priniesol studený front v noci z 12.7. na 13.7. Cez deň bolo len 24°C a v noci 10°C a denné teploty ešte klesli 15.7. na 21°C a počas dňa sme zaznamenali dažďové prehánky. Od 16.7. sa teploty zase postupne začali zvyšovať a 19.7 už bolo 32°C cez deň a v noci 18°C. Tieto teploty sa udržali do 23.7. a 24.7. prišlo citeľné ochladenie na 24°C, dážď, vietor a 27.7. bolo len 20°C. Na druhý deň sme zaznamenali zase citeľné oteplenie až na 28°C a na konci júla sa začalo peklo, ale to slnečné. Teploty vystúpili 30.7. na 34°C a 31.7. na 35°C cez deň a v noci nad 20°C.

August pokračoval tropickými dennými, ale i nočnými teplotami a vyvrcholenie prišlo 4.8, keď cez deň sme zaznamenali 37°C a v noci 24°C. A tak, čo z jari nepomrzlo, v júli nedobili krúpy, to cez leto zhorelo. V nedeľu 6.8. nad ránom prišlo ochladenie v podobe dažďa a pršalo celý deň. Ochladilo sa na 22°C cez deň a v noci 17°C, ale potom sa zase oteplilo a 9.8. bolo 32°C a 10.8. až 35°C., ale vo večerných hodinách asi o 22:00 hod prišlo ochladenie a s ním silná ničivá búrka s víchricou, ktorá mala za následok vyvalenie takmer 50 ročnej vŕby na križovatke ulíc Lábska, Domkárska a nám. Mládeže (oproti železiarstvu, pekárni a papiernictvu). Ďalej si vyčíňanie vetra odniesol tenisový stan a zopár stromov na cintoríne a v dedine. Ochladilo sa na 15°C. Po celý nasledujúci deň bola dedina bez elektrického prúdu a horúčavy poľavili až v poobedných hodinách, keď nám znova pohrozila búrka a dážď, hneď po búrke 12.8. bolo 24°C a zase sa začalo otepľovať a 15.8. už sme mali 31°C. Od horúčav nás oslobodil až studený front, ktorý prišiel nad ránom 19.8., a teplota cez deň klesla na 22°C. a začalo pršať. Pršalo dva dni a v noci sa ochladilo na 12°C. Chladnejšie počasie sa udržalo do 23.8. a potom sa znova začalo otepľovať, 25.8. už sme mali 31°C a 27.8. 33°C, 26. a 27.8. boli v noci slabé búrky. Po tej poslednej sa ochladilo na 26°C, ale len na dva dni. August sa s nami rozlúčil 33°C teplotou cez deň a v noci bolo 19°C.

Prvým septembrom skončili letné horúčavy a teplota po poobedňajšej búrke skočila na 24°C a v noci bolo 14°C a 3.9 bolo len 16°C a v noci 11°C a pršalo. Od 4.9. sa denné teploty troška začali zvyšovať na 22°C až 24°C, v noci na 12°C až 15°C, 8.9 však bolo v noci len 8°C ale cez deň až 27°C, 11.9. sa ochladilo na 20°C a v noci pršalo. Na jeden deň sa oteplilo a to 14.9. na 27°C, táto teplota bola ešte o 16:00 hod. Potom sa prihnal silný vietor a behom 4,5 hod sa ochladilo až o 15°C, a na druhý deň bolo len 23°C a 17.9. iba 15°C cez deň a dážď a v noci 8°C. Oteplenie sme zaznamenali ešte 19.9., keď bolo cez deň 20°C, ale na druhý deň bolo len 13°C. Mierne oteplenie na nás čakalo ešte koncom

septembra, keď sa teploty pohybovali okolo 21°C.

Začiatkom októbra bolo pomerne teplo a teploty dosahovali 15°C až 21°C cez deň a v noci 8°C až 11°C a od 16.10. až do 18.10 bolo 21°C. Ochladenie prišlo 20.10. a teploty sa pohybovali od 14°C do 17°C cez deň a nočné sa nezmenili, 30.10. sa ochladilo na 9°C a na obed začalo pršať a padlo aj zopár krúpov.

November začal oteplením a 5.11 bolo až 15°C cez deň a nočné teploty skákali od 3°C až do 8°C. Potom sa denné teploty pohybovali od 9° do 12°C. Ochladenie prišlo s vetrom 13.11. Cez deň bolo 6°C a 7.11. sme zaznamenali už prvý nočný mráz. Mal hodnotu -1°C a na druhý deň až -3°C. Denné teploty sa pohybovali od 6°C do 8°C. Výnimkou boli dni 22.11, keď bolo až 14°C, 25.11. bolo 12°C, 29.11. prvé slabé sneženie, ktoré prešlo do dažďa, a v noci boli 2°C až 6°C, len 27.11. bolo -1°C.

Prvý december bolo chladný. Cez deň boli 2°C a v noci až -7°C. Nočné mínusové teploty sa udržali do 4.12. keď cez deň boli 3°C a spadlo zopár vločiek, ktoré sa zmenili na dážď. Zaujímavý bol deň 5.12, keď cez deň boli 3°C a v noci 5°C. Od 6.12. do 10.12. sa teploty pohybovali v rozmedzí 6°C až 4°C cez deň a v noci -2°C až +1°C. Ďalším zaujímavým dňom, čo sa týka počasia, bol deň 11. 12., keď teplota cez deň bola taká istá ako v noci a to 13°C. Celý deň fúkal silný teplý vietor a tento 11.december bol najteplejším za posledných 30 rokov. Na druhý deň už teploty začali klesať a cez deň bolo 9°C a v noci už len 3°C. Ďalšie decembrové dni sa pohybovali teploty okolo 6°C a nočné od -2°C do +2°C a postupne sa začalo ochladzovať na 2°C cez deň a už sme sa tešili na studené Vianoce, ale 22.12. sa oteplilo na 8°C a na Štedrý deň bolo 10°C cez deň a v noci 0°C. Na druhý sviatok vianočný teplota klesla cez deň na 3°C a v noci na -1°C, a 27.12. už zase bolo 9°C a v noci 6°C, 29.12. len 3°C a v noci -3°C, no a 31.12. bolo neskutočných 12°C, a krásne, slnečno a teplo.

 

Pohyb obyvateľstva:

Prihlásení ................... 48 osôb

Odhlásení ................... 55 osôb

Narodení .................... 30 detí

Zomrelí ....................... 27 osôb

K 31.12. 2017 mala obec 3380 obyvateľov.

Najstarším občanom bol Vendelín Fumač vo veku 98 rokov.