Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kronika rok 2012

Rok 2012 priniesol niekoľko zásadných udalostí – svet opäť raz dokázal, že vie byť v priebehu hodín na prahu vojny a príroda zasa svoju extrémnu silu. Okrem toho sa rok 2012 zapíše do histórie veľkými písmenami – človek dokázal prekonať voľným pádom rýchlosť zvuku.

Svet
Počas celého roka boli stredobodom našej pozornosti dve veci, ktoré pretrvávajú z minulého roku. Jednou z nich je euro kríza, druhou vojna v Sýrii. Riešenia týchto problémov nie sú jednoduché. Euro krízu najviac pociťovali v Grécku, ktoré sa ocitlo na pokraji bankrotu. Nezbankrotovalo, len za cenu úsporných opatrení, proti ktorým ľudia štrajkovali. Situácia v Sýrii vyzerá horšie a presahuje už ja hranice štátu. Vojna si vyžiadala už vyše 40 – tisíc obetí.
Rok 2012 bol aj rokom volieb v štátoch, ktoré budú ovplyvňovať dianie v zahraničnej politike v nasledujúcich rokoch. Prezidentské voľby sa konali v Amerike, kde opäť zvíťazil Barack Obama, v Rusku ,kde sa po 4 rokoch stal prezidentom znova Vladimír Putin a vo Francúzsku sa stal prezidentom socialista Francois Hollande. Ďalej boli voľby v Srbsku, Gruzínsku, Maďarsku, na Ukrajine...
Udalosťou, ktorú zaznamenal celý svet bolo prekonanie rýchlosti zvuku voľným pádom. Ako prvému človeku na svete sa to podarilo rakúskemu športovcovi Felixovi Baumgartnerovi. Do výšky 39 045 metrov ho vyniesol balón s tlakovou kapsulou a rýchlosť zvuku prekonal 40 sekúnd po tom, čo z kabíny vyskočil. Rekordná rýchlosť bola 1357 km/h. Voľným pádom letel 4 minúty a 19 sekúnd. Ďalej vytvoril ešte dva rekordy, a to, že vyletel najvyššie v balóne a zoskočil z najvyššej výšky. V septembri sa v Čechách dostal do predaja alkohol s vysokým obsahom metanolu, ktorý si v ČR vyžiadal celkovo 39 obetí a mnohí z tých čo prežili, oslepli. Česká republika tak vyhlásila zákaz predaja alkoholu nad 20%, ktorý trval 13 dní. Zakázaný bol aj vývoz do mnohých krajín vrátane Slovenska. Obvinených bolo takmer 70 ľudí. Išlo o najväčšiu udalosť podobného charakteru za posledné desaťročia.
Začiatkom roka sme zaznamenali nehodu, keď sa potopila talianska luxusná výletná loď, kde zahynulo 32 ľudí a na konci roka zase masaker v americkom štáte Connecticut, kde 20 ročný mladík v škole zastrelil 26 osôb, z toho 20 detí vo veku 6 – 7 rokov.
Príroda nám aj tento rok ukázala svoju silu. Hurikán Sandy zasiahol územie Spojených štátov. Vyžiadal si vyše 200 obetí a materiálne škody presiahli 50 miliárd USD. Koncom roka zasiahol južné Filipíny tajfún Bopha. Počet obetí bol vyše 900 a 300 osôb bolo nezvestných.
Čo sa týka športu, tento rok sa konala XXX. Letná olympiáda v Londýne, majstrovstvá Európy vo futbale. Usporiadateľom boli štáty Poľsko a Ukrajina. Víťazmi sa stali futbalisti Španielska. Majstrovstvá sveta v hokeji sa konali v Helsinkách a Štokholme a víťazmi sa stali hokejisti Švédska.

Slovensko
Rok 2012 bol bohatý na udalosti, ktoré nami zatriasli alebo nás potešili, či už na poli politickom, športovom, kultúrnom... Životná úroveň klesá, potraviny zdraželi a už druhý rok chudobnieme. Zvolili sme si novú vládu, kriminalita sa oproti minulému roku zmenšila.
V decembri 2011 na verejnosť unikol tajný dokument s krycím názvom „Gorila" zo Slovenskej informačnej služby. Údajný spis SIS Gorila, naznačuje silné korupčné správanie v slovenskej politike. Podľa neoficiálnych zdrojov mal vzniknúť v roku 2006, počas vlády Mikuláša Dzurindu. Hovorí o vplyve finančných skupín na vrcholných predstaviteľov štátu. Poukazuje na to, že rozhodnutia týkajúce sa súčasnosti aj budúcnosti Slovenska neprijímajú volení zástupcovia, ale silnejší ľudia. Na vyšetrovanie tejto kauzy zriadil minister vnútra Daniel Lipšic, špecializovaný tím vyšetrovateľov, ktorí vypočuli okolo 50 ľudí a spis obsahuje už 60-tisíc strán. Vo väčších mestách sa konali protestné pochody. V júli o tejto kauze vyšla aj kniha pod názvom „Gorila," ktorú napísal novinár Tom Nicholson.
Vo februári začala volebná kampaň a 10. marca sa konali predčasné voľby. Víťazom sa stala ľavica - Smer – SD, ktorý získal 44,41% hlasov a v parlamente obsadili 83 poslaneckých kresiel. Pravica si rozdelila 67 kresiel – KDH – 16, OĽaNO – 16, Most-Híd – 13, SDKÚ – 11 a SaS – 11 kresiel. Prekvapením volieb bola vysoká volebná účasť, a to 59,11%. V apríli prezident Slovenska Ivan Gasparovič vymenoval za predsedu parlamentu Róberta Fica. V deň volieb, popoludní začala horieť strecha najkrajšieho stredovekého hradu Krásna Hôrka, ktorá ľahla popolom. Príčinou bolo vypaľovanie trávy. Väčšinu zbierok sa podarilo zachrániť.
V júni sme boli svedkami šialenej streľby mestského policajta v Hurbanove, ktorý v návale zlosti zastrelil troch ľudí rómskej národnosti ,a potom sa vyhrážal samovraždou. Nakoniec sa polícii vzdal.
V júli prišiel list z Vatikánu, v ktorom pápež Benedikt XVI odvolal trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Oficiálny dôvod Vatikán neuviedol. Cirkev mu vyčítala príliš svetský spôsob života. Na jeho obranu sa spustili protesty veriacich vo viacerých mestách. Bezákovi zakázali verejne slúžiť omše.
Šokujúce správy priniesla na Slovensko z Anglicka televízia JOJ o tom, že britské úrady sa rozhodli odobrať synov slovenskej matke Ivane Boórovej. Problém sa ťahal už dva roky. Na Slovensku zverejnenie prípadu vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení na podporu tejto rodiny. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku, čo sa podarilo a Vianoce už deti strávili doma.
13. septembra, presne rok od protestu školských pedagógov, sa uskutočnil pred Úradom vlády ostrý štrajk pedagogických aj nepedagogických zamestnancov škôl. Zavreté boli stovky materských, základných, stredných a vysokých škôl. Žiadali vyššie platy o 10% a viac peňazí z rozpočtu do školstva. S 5%, ktoré im vláda ponúkla sa neuspokojili a v novembri išli do ulíc znova. Väčšina škôl bola zatvorená dva dni, potom sa začali rokovania odborov s vládou. Podporiť svojich učiteľov sa rozhodli aj samotní žiaci.
V októbri sa medzi stanicami Vinohrady a hlavná stanica v Bratislave stala vlaková nehoda, pri ktorej zozadu do seba narazili dva vlaky. Zranených bolo 21 osôb.
2. 11. sa stala tragická nehoda, pri ktorej sa počas betónovania na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov zrútil most. Pod ruinami mosta zahynuli 4 robotníci a viacerí boli zranení.
Pozitívne správy pre Slovensko sú z kultúry. Dva naše filmy dostali šancu bojovať na Oscaroch a mesto Košice dostalo titul Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013. V športe nás potešili hokejisti ziskom strieborných medailí na Majstrovstvách sveta v Helsinkách a do histórie Tour de France sa zapísal slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý v bodovacej súťaži obsadil prvé miesto. Na letnej olympiáde v Londýne Slovensko prvýkrát v histórii zostalo bez zlatej medaily. Striebro získala Z. Štefečeková v trape, bronz D. Barteková v streľbe, M. Martikán vo vodnom slalome a bratia Hochschornerovci vo vodnom slalome, v kategórii C2. Vstup hokejistov Slovana Bratislava do KHL pozitívne prekvapil nielen nás Slovákov, ale aj súperov.

Počasie
Nový rok začal príjemným zimným počasím, ktoré sa udržalo počas celého januára. Denné teploty sa pohybovali od 0 – +5 stupňov a nočná teplota začala klesať až ku koncu januára, kedy sa začalo ochladzovať aj cez deň. Počas januára sa striedalo príjemné slnečné počasie s daždivým a sem tam aj so snehom, ktorý sa v poobedných hodinách väčšinou roztopil. Koncom januára začalo mrznúť a začiatok februára nám priniesol arktické počasie, hlavne v noci sa pohybovali teploty od -8 až do – 17 stupňov. Takéto počasie prevládalo až do polovice februára. Zamrznuté bolo Lábske jazero a dokonca 6. februára zamrzol aj kanál Malina. 15. sa oteplilo a na obed sa prehnala nad Zohorom búrka spojená s fujavicou a silným vetrom, ktorá sa udržala takmer po celý deň. Fujavica a sneh ochromili dopravu na celom Slovensku a na niektorých miestach padali 30-ročné rekordy, keď za určitý čas napadlo neuveriteľné množstvo snehu. Druhá polovica februára bola už teplejšia a teploty sa pohybovali v pluse, len cez noc trochu primrzlo. Marec bol pekný, slnečný, pomerne teplý. Teploty sa z 10 stupňov postupne vyšplhali až na 19. Tento mesiac bol najsuchším v celom roku. V našej obci spadlo na meter štvorcový len 6,9 litra zrážok. Počasie v apríli začalo bláznivo a hneď prvý deň bolo 8 stupňov, na obed poletoval sneh, fúkal studený vietor, ale zasvietilo aj slnko. Potom sa denné teploty začali šplhať hore a 3. – 5. apríla boli teploty od 20 – 23 stupňov. 8. apríla klesli na 8 stupňov a na obed poletoval sneh. 9, 10 bolo ešte chladnejšie. V ďalších dňoch sa už začalo otepľovať a teploty sa pohybovali v rozmedzí 15 – 20 stupňa a koncom apríla sme zaznamenali až 30 stupňové teploty, ktoré pokračovali až do 2. mája. Potom sa ochladilo na 21 až na 25 stupňov, ale 11. mája bolo už zase 29 stupňov. 12. mája prišiel na obed studený front a ochladilo sa na 19 a potom už teplota každým dňom klesala, až sa zastavila na 16 stupňoch. Neklesala len denná teplota, ale aj nočná, a tak sa stalo, že v noci zo 17. na 18. mája mrzlo a veľa ľuďom pomrzla úroda zemiakov, fazule, dyní. 19. mája sa začalo otepľovať a až do konca mája sa pohybovala od 24 – 28 stupňov. Jún začal pomerne chladným počasím s dažďom. Teploty sa pohybovali okolo 21 stupňov a sem tam vyskočili na 26 – 28 stupňov. 16. júna prišli na naše územie tropické horúčavy, cez deň sa teploty pohybovali od 31 – 33 stupňov. Vysoké teploty pokračovali aj v júli, 3. júla bolo nameraných 37 stupňov a v noci 24 stupňov. Skoro vôbec nepršalo a úroda vďaka počasiu bola tento rok veľmi zlá. Ochladenie prišlo 13. júla a teplota klesla na 17 stupňov a konečne začalo pršať. V druhej polovici júla sa striedali chladnejšie dni s teplejšími s teplotami 21 – 29 a posledné júlové dni teploty už začali stúpať a 28. júla bolo 35 stupňov. I keď pršať začalo až v polovici júla, spadlo v tomto mesiaci až 84 litrov na meter štvorcový, čo bolo najviac v tomto roku. August pokračoval v tropických horúčavách a 6. augusta sa teplomer vyšplhal až na 37 stupňov, ale 11. Augusta prišlo ochladenie a bolo len 21 stupňov. Toto ochladenie trvalo tri dni a potom sa znova vrátili horúčavy a teploty sa pohybovali od 32 – 37 stupňov a cez noc 18 – 20 stupňov. 25. augusta v noci prešiel cez naše územie studený front a teplota klesla z 30 na 21 stupňov. Kým my, na západe sme mali len 21 stupňov, na východe Slovenska mali ešte stále 32 stupňov. Potom sa ešte oteplilo, ale 31. augusta bolo len 21 stupňov a september začal chladným daždivým počasím s teplotou 19 stupňov. Na druhý deň už bolo 27 stupňov a 11. septembra dokonca 32 stupňov. 12 sa začalo ochladzovať a pršať a teplota klesať až tak, že v noci bolo len 13 stupňov a táto teplota sa udržala aj cez deň. 15. septembra sa znova oteplilo a teploty sa až do konca septembra pohybovali od 18 – 25 stupňov. S týmito teplotami sme pokračovali až do 7. októbra. Potom prišlo ochladenie na 14 – 19 stupňov a výrazné ochladenie prišlo 27. októbra a v noci sme zaznamenali prvý sneh a teploty sa pohybovali od 6 – 3 stupňov. Počasie v novembri bolo pomerne stále a teploty sa pohybovali od 6 – 11 stupňov, len 27. 11. – 28. 11. boli 14 – 15 stupňové. December začal plusovými teplotami okolo 5 stupňov, ale 8. 12. začalo mrznúť cez deň aj cez noc a 9. 12. napadal sneh, ktorý sa udržal až do 13. decembra. Po celý čas boli denné teploty mínusové alebo nulové a v noci mrzlo až do mínus 7. 16 prišlo oteplenie na 7 stupňov a dážď. 17. – 23. decembra boli teploty od 0 – 2 stupňov a 23 decembra prišlo slabé sneženie. Už sme sa tešili na biele Vianoce, ale 24 sa oteplilo na 5 stupňov a 26. 12. na 7 stupňov. V noci boli mínusové teploty do -6 a cez deň bolo +6 stupňov. Posledný deň v roku bol krásny a slnečný, teplomer ukazoval +6 stupňov. V noci prišiel silný vietor a na Nový rok sa už ochladilo.

Zohor
V tomto roku si naša obec pripomenula významné výročia:
15. výročie úmrtia maliara profesora Albína Brunovského
120. výročie narodenia akademického maliara Alojza Struhára
35. výročie úmrtia kňaza, pedagóga a cirkevného historika Dr. P. Petra Jozefa Esterleho O.F.M.
180. výročie postavenia kaplnky sv. Rozálie za KD
Naša obec sa stará aj o recykláciu odpadu – do kontajnerov občania ukladajú papier, plasty a sklo na obecný úrad vo fľašiach použitý olej a batérie a v obchodoch batérie a žiarovky. Na cintoríne sú plastové kontajnery, do ktorých je možné ukladať vyhoreté sviečky a sviečkový vosk.

Verejný život
Aj tento rok naša obec začala veľkým ohňostrojom a príhovorom pani starostky obce JUDr. Evy Michalinovej.
Začiatkom roka sa začali výročné členské schôdze niektorých organizácií pôsobiacich v našej obci. 8. Januára sa konala v kultúrnom dome schôdza Miestnej organizácie SRZ Zohor. Predseda Vladimír Zvara všetkých prítomných informoval o činnosti organizácie v minulom roku a zároveň sa dohodli na pláne pretekov a brigád na nasledujúci rok. Z celkového počtu 329 členov sa schôdze zúčastnilo 186 členov.
13. februára sa konala vo svadobke kultúrneho domu výročná členská schôdza JDS v Zohore. Všetkých prítomných privítal predseda ZO JDS p. Emil Malý. Výbor zhodnotil činnosť za rok 2011 a stanovil priority na rok 2012. Potom prišla voľba nového výboru. Všetci prítomní dali dôveru starému výboru, ktorý rozšírili o dve nové členky, a to p. T. Didákovú a M. Šišulákovú. Nakoniec sa rozprúdila diskusia, v ktorej vystúpili aj hostia, ktorí prišli našich dôchodcov pozdraviť: starostka obce, poslanec NR SR za Smer –SD Branislav Ondruš, predsedníčka Okresnej organizácie JDS p. Žofia Lomnická a Miroslav Bertovič.
20. februára sa opäť vo svadobke kultúrneho domu konala ďalšia výročná členská schôdza – valné zhromaždenie , tento raz Občianskeho združenia Zohorské ozveny. Na schôdzi boli zhodnotené akcie z roku 2011, bola prednesená finančná správa, odsúhlasil sa program akcií na budúci rok. Na záver bola podnetná diskusia.
14. januára na ustanovujúcom valnom zhromaždení vznikol v našej obci Miestny odbor Matice slovenskej. Iniciátorom založenia bol náš občan Jozef Šnóbl, ktorý bol zvolený aj za predsedu. Pozvaní boli hostia - riaditeľka Domu Matice slovenskej v Bratislave Daniela Suchá, spisovateľka a herečka Eva Kristínová, ktorá je aj členkou prezídia Matice slovenskej, Ján Žatka predseda MO MS v Devínskej Novej Vsi, básnik Michal Chuda a starostka obce JUDr. Eva Michalinová. Zatiaľ má MO MS Zohor 7 členov.
1. februára začína svoju činnosť MO MS ,a to besedou o bratislavskom hrade vknižnici Zohor pre žiakov navštevujúcich ŠKD pri ZŠ
3. februára zomrela dlhoročná pani učiteľka základnej školy, v posledných rokoch aj zástupkyňa Mgr. Jana Smutná.
1. marca MO MS v spolupráci s knižnicou a ŠKD, usporiadali besedu o hradoch Devín, Pajštún a Plavecký hrad. Jožko Šnóbl deťom porozprával o histórii a p. Milka Zálesňáková im prečítala povesti a pán Štefanovič priniesol ukázať obojručný bojový pechotný meč.
V marci sa na obecnom úrade konal Klub starostov ( je to stretnutie všetkých starostov okresu Malacky), ktorého sa zúčastnil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ing. Pavol Frešo. Prejednávané boli hlavne spoločné problémy, ktoré trápia takmer všetkých starostov, hlavne prejazd ťažkých nákladných áut cez obce.
10. marca sa naši občania zúčastnili volieb do NR SR. Obec je rozdelená do dvoch volebných okrskov. Právo voliť v našej obci využilo 2643 voličov, čo je 57,7 % účasť. V obidvoch okrskoch vyhrala strana SMER - sociálna demokracia.
30. marca sa konala v priestoroch knižnice a základnej školy Noc s Andersenom, ktorej sa zúčastnilo 20 detí z 1. stupňa ZŠ. Deti prišiel navštíviť pán učiteľ Alexander Blatný zo Spojenej školy v Malackách, ktorý si pre ne pripravil hudobný program, potom si vlastnoručne vyrobili andersenovský klobúk a záver patril ohňostroju, ktorý ukončil dážď.
V apríli sa konali brigády s cieľom vyčistenia okolia obce a parkov. Do akcie sa zapojili takmer všetky organizácie pôsobiace v obci, ale i samotní občania.
18. – 20. apríla 20 usilovných žiakov, ktorí navštevujú knižnicu a snažia sa aj v škole ,navštívili za odmenu starobylé banské mestá Banskú Štiavnicu a Kremnicu.
5. mája sa zohorskí veriaci vybrali na púť do blízkej pútnickej dedinky Marianka, kde pri tejto príležitosti slúžil omšu náš pán farár Miroslav Komorný. Spevom slávnosť skrášlil chrámový zbor Cantate Domino.
Biblia pre všetkých – tak sa volá biblická olympiáda, ktorú vyhlásil Diecézny katechetický úrad Bratislavskej arcidiecézy tento rok prvýkrát aj pre dospelých. Prihlásilo sa do nej aj 12 odvážnych z našej dediny. Rozdelili sa do 4 družstiev po troch súťažiacich. Súťaž mala tri kolá a tri družstvá postúpili do druhého kola a družstvo v zložení Z. Šimoníková, S. Račeková, V. Labáková reprezentovali dekanát Bratislava – sever aj v treťom kole – diecéznom.
17. júna sprostredkovala zboristka chrámového zboru Cantate Domino, Monika Jurkovičová pozvanie na účinkovanie počas hodovej svätej omše pre chorých ,v nemocnici Božského srdca vo Viedni.
30. mája pred kultúrnym domom skupina mladých požiarnikov za pomoci firmy Širecom predviedla ako sa stavia Mája.
13. mája sa stretli v kultúrnom dome mamičky, babičky a možno aj prababičky našej obce na Dni matiek. Deti z materskej a základnej školy si pre ne pripravili pestrý program a malý darček.
31. mája oslavovali deti svoj sviatok v priestoroch základnej školy, kde boli pre ne pripravené rôzne zaujímavé súťaže. Oslava pokračovala aj na druhý deň v škole.
16. júna sa vybrali deti zo speváckeho zboru pod vedením Janky Ščasnej a Márie Šteffekovej na výlet do Bratislavy, kde na nich čakal bohatý program. Loďou sa odviezli na hrad Devín. Počas plavby si prezreli bratislavský hrad a Dóm sv. Martina. Záver výletu patril návšteve Marianky, pútnického miesta.
14. júla sa konal tradičný svätomargitský hodový jarmok. Počasie nám veľmi neprialo a odrazilo sa to aj na počte predávajúcich, ktorí prišli ponúkať svoj tovar. Na počúvanie, ale aj do tanca vyhrávala dychová hudba Prespolanka pod vedením p. Ľudovíta Ščasného, detská hudobná skupina Vega a rómska detská skupina Láče Bašável. V nedeľu pokračovalo hodovanie doobeda v kostole slávnostnou omšou, ktorú svojím spevom spestril chrámový zbor Cantate Domino a poobede kolotoče, ktoré sa presťahovali z areálu TJ Zohor na pôvodné miesto za požiarnou zbrojnicou.
25. augusta sa už po druhýkrát zúčastnili Zohorania na Lábskych letných slávnostiach na športovom štadióne ŠK Láb. Súťaže sa zúčastnili zástupcovia dedín Láb, Plavecký Štvrtok, Vysoká pri Morave, Suchohrad, Zohor a družstvo profesionálov. Pod vlajkou Zohora súťažili Jana Ščasná, Katka Mackovičová, Matúš Granec. Martin Klas a Marek Stopko. Povzbudiť ich prišla i pani starostka JUDr. Michalinová. Naši pretekári skončili na 4. mieste.
8. septembra sa konalo v Dunajskej Lužnej 9. Európske rómske kováčske sympózium, na ktorom mala zastúpenie aj naša dedina. Kováčskemu majstrovi Viliamovi Sarkozymu za pomoci zaťa Jozefa Possa sa podarilo vyrobiť exponát zo železa, ktorý bol ocenený prvým miestom. Jeho umelecké práce môžeme obdivovať aj v našej obci napr. pri Pomníku padlých hrdinov v 1. Sv. vojne, brána na cintoríne...
27. septembra pri príležitosti narodenín Andreja Hlinku zorganizoval pred obecným úradom MO MS Zohor v spolupráci s Domom Matice slovenskej Bratislava pietnu spomienku na Andreja Hlinku.
29. septembra sa konali Michalské hody. Tento rok si ich pod patronát zobralo Občianske združenie Zohorské ozveny. Oficiálny názov dostali „Cibuľové hody," ktoré sa odohrávali na ihrisku TJ Zohor. Bolo to niečo nové a iné. Organizátori mysleli na všetky vekové kategórie. Pre dospelých pripravili súťaž vo varení gulášu a pre deti súťaž v kreslení cibule. Pre fanúšikov športu zápasy vo futbale, ktoré komentoval slávny komentátor rodák z Vysokej pri Morave p. Karol Polák. Deti sa mohli povoziť po dedine na koči ťahanom koníkmi, alebo sa na nich povoziť v areáli ihriska, ďalej si mohli
prezrieť zblízka požiarne auto. V bufete boli na ochutnávku pripravené rôzne jedlá z cibule ako napr. slávny mastený chlieb s cibuľou. Poobedný program spestrili svojím vystúpením detské skupiny Vega a Láče Bašável.
6. októbra sa v kultúrnom dome stretli už po druhýkrát potomkovia Tomáša a Júlie Mackovičových. Organizátor stretnutia p. Ivan Mackovič, ktorý je vnukom Tomáša a Júlie pripravil pre svojich blízkych, ale aj vzdialených príbuzných bohatý kultúrny program. Folklórny súbor Zóhran si pripravil folklórne pásmo o zvykoch na zohorskej svadbe, do tanca a do spevu vyhrávala hudobná skupina z Moravy. Celkovo sa akcie zúčastnilo, od tých najmladších až po najstarších, 220 potomkov.
20. októbra sa pri príležitosti mesiaca úcty k starším konalo ako vždy stretnutie dôchodcov. V programe vystúpili deti z ĽŠU v Jablonovom, ktorú navštevujú aj deti zo Zohora. Dôchodcov prišiel pozdraviť aj predseda Kultúrnej komisie Andrej Lacko, pani starostka, pán farár a predsedníčka OO JDS v Malackách p. Lomnická. Do tanca hrali manželia Červinkovci.
28. októbra sa konala v kostole birmovka. 53 birmovancov prijalo sviatosť birmovania z rúk J.E. Mons. Jozefa Haľku bratislavského pomocného biskupa.
10. novembra sa v kultúrnom dome konala akadémia pri príležitosti 50. výročia otvorenia Základnej školy na Obchodnej ulici 7. Zároveň sme si pripomenuli 70. výročie zohorskej meštianky a 325 výročie prvej školy v Zohore. Pozvaní boli všetci riaditelia, učitelia, ktorí na škole v minulosti pôsobili. Prišli aj žiaci, ktorí si zaspomínali na školské časy. V programe škole zablahoželali deti z materskej školy, ktoré sa ešte len chystajú vstúpiť do nej, terajší žiaci sa predviedli divadelnou hrou z čarodejníckeho prostredia pod vedením p. uč. I. Čisárovej a školský orchester pod vedením p. uč. Danky Valovičovej. Pozdraviť ju prišli aj tí, čo už len spomínajú ako napr. naša pani starostka, p. učiteľka Milka Zálesňáková, pán riaditeľ František Kocian, ktorý bol pri otváraní školy v roku 1962, Zuzka Grmanová, Dominik Haramia. divadelníci zo súboru Šáchor, folkloristi zo súboru Zóhran, speváci cirkevného zboru Glória, členovia skupín Vega a Láče Bašável. Tí, ktorí nemohli prísť osobne, poslali aspoň video s pozdravom. Gratuláciu pridal aj pán farár Miroslav Komorný.
Sv. Mikuláš začal chodiť už 2. decembra. Najprv prišiel do kostola, kde sa konal Adventný koncert, ktorý pripravil pod záštitou Občianskeho združenia Zohorské ozveny farský zbor Cantate Domino v spolupráci s farským úradom. Koncert bol venovaný zohorskému organu a všetky peniažky, ktoré sa vyzbierali ako vstupné, boli použité na jeho opravu. V programe ako hostia vystúpili mužský zbor Chorus Augustini z Marianky, domáci chrámový zbor Cantate Domino, zohorské deti a básnik Michal Chuda. Po koncerte prišiel Mikuláš, ktorý sa po rozdaní darčekov premiestnil pred kultúrny dom, kde pokračoval v rozdávaní sladkostí deťom, ktoré ho sem prišli pozdraviť. 6. decembra jeho kroky viedli znova k nám a navštívil doobeda deti v materskej a základnej škole a poobede zase dôchodcov, ktorí sa stretli na vianočnom posedení, ktoré im spestrili aj deti z materskej školy a skupina Vega.
15. decembra sa konali vianočné trhy v priestore kultúrneho domu. Vianočnú náladu navodila hudobná skupina Krištofovci zo Zohora a nechýbal ani vianočný punč a koláčik od pani starostky a poslancov.
Počas vianočných sviatkov sa uskutočnila v kostole 25. 12. Jasličková pobožnosť, kde sa predstavili zohorské deti krátkou divadelnou scénkou o príchode Ježiška na svet a potom spolu s prítomnými zaspievali zopár kolied a na záver Tichú noc. Na druhý deň 26. 12. sa konal koncert Cirkevného zboru Glória pod vedením p. Jany Valovičovej. Hosťami boli Malý dychový orchester Michala Ščepánka, Zuzka Paldaufová, Rasťo Šteffeka a jeho dcéra Sára a neter Karolína Labošová.
Darovanie krvi sa v našej obci stalo už samozrejmosťou. Tento rok sa stretli darcovia štyri krát a to 9. marca, 8. júna, 6. septembra, a 6. decembra.

Kultúrne akcie

Začiatok roka patril koledníkom, ktorí sa opäť vybrali 5. januára ohlásiť Dobrú novinu. Prihlásilo sa 39 rodín z našej farnosti. Koledovania sa zúčastnilo 26 detí so 6 vedúcimi. Dobrá novina pokračovala na druhý deň v kostole benefičným koncertom chrámového zboru Cantate Domino, pod vedením p. Márie Mackovičovej. V programe vystúpili sólisti Z. Grmanová a J. Jaklovský za hudobného doprovodu P. Zajáčka, D. Haramiu, manželov D. a T. Janošíkovcov, S. Šimeka a D. Valovičovej. Zbor Cantate Domino si na tomto koncerte pripomenul 10. výročie svojho založenia. Počas koledovania a koncertu sa vyzbieralo 1541 eur, ktoré sa použili na podporu najchudobnejších detí v Južnom Sudáne.
Dedinské oslavy fašiangov sa v tomto roku nekonali, nakoľko sa prerábal interiér kultúrneho domu.
8. februára fašiangy oslávili deti v materskej škole a 12. februára sa konal obecný karneval v priestoroch základnej školy.
V dňoch 21. – 22. marca školský divadelný súbor Črienka, ktorý vznikol ešte v minulom roku prihlásil a reprezentoval nielen našu školu, ale aj obec na divadelnej súťaži „Stretnutie s malou Táliou" v Senci. Predstavili sa hrou, ktorú sme mali možnosť vidieť v decembri v kultúrnom dome. Zo súťaže si odniesli čestné uznanie.
21. apríla sa konal v kultúrnom dome už 8. ročník Farského plesu. Všetkých plesajúcich už vo vestibule privítala ľudová hudba Skorušina z Lieseku na Orave. Úvod plesu patril tanečníkom z tanečnej školy SUN DANCE ACADEMY. Do tanca hrala hudobná skupina Mondeo z Rusoviec.
V roku 1987 vznikla na našom malom Záhorí dychová hudba Záhorienka. V tomto roku oslávila 25 rokov svojej existencie. Všetci jej priaznivci sa stretli 29. apríla v kultúrnom dome. Počas jej života sa tu vystriedalo veľa skvelých muzikantov. Kapelníkom je náš rodák p. Michal Ščepánek. Úvodné slovo patrilo pani starostke JUDr. Eve Michalinovej. Zablahoželať Záhorienke prišli aj významní hostia, legenda moravskej dychovky Jirka Helán v sprievode cimbalistky Brone a speváčky Hanky, Dychovka Šohaji a rozprávač a imitátor Libor Pantúček.
6. júna už po druhýkrát do našej dediny zavítal country spevák Honza Nedvěd aj so svojim bratom Františkom. Záujem o koncert bol veľký a zaplnená sála kultúrneho domu pripomínala časy, keď do Zohoru chodili vystupovať také skupiny ako Elán, Modus...
16. júna sa v kultúrnom dome konala zberateľská burza, ktorá sa v našej obci už udomácnila.
9.9. v našom kostole oslávili diamantovú svadbu manželia Milan a Anna Švehloví.
25. 9. usporiadal MO MS v Zohore v spolupráci s knižnicou besedu s autorom knihy Štefánik po pristáti zastrelený? p. Stanislavom Háberom.
13. októbra sa v kultúrnom dome stretli všetci milovníci vyrezávaných dyní, pretože sa konal jubilejný 5. ročník Bučového festivalu. Súťažiaci počas troch dní priniesli do kultúrneho domu 150 rôznych výtvorov, okrem toho prebiehala aj súťaž o najmenšiu a najväčšiu dyňu, dyňové jadierko a atypickú zeleninu. Celú akciu sprevádzal vtipným slovom šašo Leo a hudobným detská skupina Vega. Po zotmení sa konal lampiónový sprievod a záver patril ohňovej šou skupiny Aratron Aspis.
21. októbra sa konal v kostole slávnostný koncert Cirkevného zboru Glória pri príležitosti 20. výročia pomenovania zboru.
Od 13 – 15. novembra sa konala v priestore kultúrneho domu výstava prác detí, ktoré navštevovali voľnočasovú činnosť, ktorú organizovala nezisková organizácia Kreatívny človek pod vedením Kataríny Zálesňákovej.
24. novembra poľovnícke združenie už tradične usporiadalo v kultúrnom dome Katarínsku zábavu.

Organizácie
JDS Zohor
Výbor JDS Zohor počas roka pripravil pre svojich členov na rok 2012 rôzne aktivity. Zúčastnili sa výletu do Nitry, boli si pozrieť okolie Spiša a Levoču a prijali pozvanie do farnosti vo Vrbovom, kde pôsobí náš rodák kňaz Marián Antal. Fašiangy oslávili na Ženskom chmate vo Vysokej pri Morave, kde sa v máji zúčastnili aj športových hier Jednoty dôchodcov Slovenska. V apríli sa zišli na brigáde v rámci ktorej poupratovali park pred obecným úradom. Pozvanie dostali od dôchodcov zo Závodu na Katarínsku zábavu a vianočné obdobie oslávili pri adventnom posedení v KD. Počas roka navštevovali divadelné predstavenia a kúpalisko vo Veľkom Mederi.
DHZ Zohor
Predstavenstvo DHZ sa stretlo na výročnej členskej schôdzi, na ktorej zhodnotili uplynulý rok a stanovili si ciele na rok nastávajúci. Ako prvá akcia, ktorú si stanovili na tento rok bolo stavanie Mája. Ďalej už tradične oslávili sviatok patróna hasičov sv. Floriana sv. omšou a Dňom otvorených dverí na požiarnej zbrojnici. V júni sa navždy rozlúčili s dlhoročným členom požiarneho zboru Štefanom Matlovičom.
16. júna sa konala nočná súťaž o putovný pohár starostky obce Zohor. Súťaže sa zúčastnilo 25 hasičských družstiev a putovný pohár si odniesli požiarnici zo susedného Česka z Dolních Kounic.
Naši mladí hasiči sa aj tento rok zúčastnili na rôznych súťažiach. V Záhorskej Vsi v halovej súťaži v zručnosti zapájania sa umiestnili na 2. mieste. V Moravskom svätom Jáne si boli precvičiť požiarny útok a štafetu, aby to potom na okresnom kole vo Veľkých Levároch rozbehli naplno. A podarilo sa v požiarnom útoku skončili dievčatá na 1. mieste a chlapci na 2. mieste a v štafete dievčatá skončili na 3. mieste. Za odmenu sa 21. – 28. júla zúčastnili stanového tábora v Nemecku v oblasti Harz. V tábore sa stretli s hasičskou mládežou zo 6 krajín a zároveň sa stretli aj s kamarátmi z Hannovera – Limmer.
Divadelný súbor Šáchor
Rok 2012 bol na akcie chudobnejší ako rok predchádzajúci. Zúčastnili sa na svadbe svojej členky Lucie Bertovičovej, ďalej to boli akcie v našom kostole a to: Božie telo a septembrové hody, kde sa členovia postarali o dožinkový veniec a výzdobu kostola a všetci prišli v krojoch. Ďalej sa zapojili do obecnej akcie osláv sv. Mikuláša. Prioritou súboru bolo nacvičovanie divadelnej hry „Veľký klenotník."
Občianske združenie Zohorské ozveny
OZZO, do ktorého patria chrámový zbor Cantate Domino a detský spevácky súbor Kvapky, začal svoju činnosť už v januári Trojkráľovým koncertom a akciou, ktorá sa už v Zohore udomácnila – Dobrou novinou. Ďalej sa zúčastnili púte do Marianky, Božieho tela, účinkovali na sv. omši pre chorých v nemocnici Božského srdca vo Viedni, XVIII. Prehliadky speváckych zborov v Modre. Ďalej OZZO pripravili celodenný program septembrových hodov. Svoju činnosť zakončili adventným koncertom. Počas roka zbor Cantate Domino účinkoval na všetkých významných udalostiach v kostole, ako boli 1.sv. prijímanie, birmovka, veľkonočné a vianočné sviatky.
Obvodná organizácia Zohor pri MsO SRZ Záhorie sa v roku 2012 pod predsedníctvom Vladimíra Zvaru venovala najmä realizácii pravidelného ročného plánu aktivít.
Potešujúcou udalosťou bolo opätovné obnovenie pravidelných stretnutí s mladými rybármi v rámci rybárskeho krúžku pre deti. Snahou nového referenta M. Fabiana bolo a naďalej aj je praktickou formou oboznámiť mladých rybárov so všeobecnými zásadami rybolovu, ich povinnosťami, správaním sa pri vode, či povinnou výbavou loviaceho. Z hľadiska kultivácie celozväzových a miestnych rybárskych revírov sa uskutočnilo pod dozorom hospodára Františka Klimenta v dvoch etapách zarybnenie kaprových vôd – Zohorského kanála č. 1 vrátane vodnej plochy Bezedné, v celkovej hmotnosti 700 kg. Vďaka finančnému príspevku zo strany Rady SRZ v Žiline sa koncom novembra prvýkrát pristúpilo i k zarybneniu celozväzových revírov (Morava č. 2, Zohorský kanál č. 1 a 2, Malina č. 1 a 2) 1900 kg dvojročného kapra rybničného.
Príjemnou súčasťou uplynulej rybárskej sezóny na našich vodách boli tradičné rybárske súťaže. Na Sviatok práce sa po prvý raz podarilo úspešne zorganizovať rybárske preteky na Zohorskom kanáli. Nadviazalo sa i na každoročné viacdňové preteky pre dospelých (4. – 8. mája) a usporiadanie detského rybárskeho dňa (30. júna) na Lábskom jazere.
Podľa správy vedúceho rybárskej stráže Mareka Cabadaja sa v roku 2012 riešilo v disciplinárnom konaní až 26 previnení. I z dôvodu zvýšenej agilnosti mladých členov stráže sa kládol väčší dôraz na zabezpečenie ochrany výkonu rybárskeho práva v okolitých rybárskych revíroch.
Okrem už spomenutých referentov OO Zohor zastával post brigádneho referenta, dôležitý najmä z dôvodu najužšej komunikácie s radovými členmi SRZ počas povinných brigád, Miroslav Mifkovič.
Miestna ľudová knižnica
Vedúca knižnice je stále p. Jana Ščepánková a priestory knižnice sú v areáli ZŠ v budove ŠKD. Okrem výpožičnej práce sa knihovníčka venuje aj deťom a pripravila pre ne rôzne akcie. Súťaže a výlety ako napr. Čítame s Osmijankom, Noc s Andersenom, výlet do Banskej Štiavnice a Kremnice a do Bratislavy do Centra voľného času Atlantis. Knižnica sa zapojila do prekonávania rekordu vo výpožičkách detských kníh a do Čitateľského maratónu. Všetky tieto akcie sa robia v spolupráci so ZŠ. V tomto roku začala aj spolupráca s MO MS Zohor a jeho predsedom Jozefom Šnóblom. Cez prázdniny sa knižnica a čitatelia zapojili do fotografickej a grafickej súťaže s názvom Nakazení čítaním. Obidve tieto súťaže sme vyhrali a získali sme tak pre knižnicu detské knihy v sume 1000 eur. Výhercovia boli vo fotografickej D. Mackovič a grafickej R. Ščepánková.
Knižnica mala v tomto roku 430 členov a knižný fond 15 953 kníh. Od septembra môžu naši čitatelia využívať aj internetové služby.

Šport

Model klub Zohor sa vo februári zúčastnil modelárskej súťaže Plastic Shock v Malackách. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: kategória lietadlá juniori, kde sme obsadili prvé tri miesta v poradí J. Badrna, Z. Mackovičová a M. Matlovič a v kategórii technika juniori, prvé miesto D. Mackovič a druhé J. Badrna.
Painttbalový klub Zohor
Predsedom je Lukáš Kovár. Členovia klubu pokračovali vo výstavbe ihriska, ktoré začali stavať v minulom roku. Paintballový klub má dva súťažné tímy, ktoré sa nazývajú Legio Draconus A a Legio Draconus B. Prvý tím sa tento rok zúčastnil Slovenskej painballovej ligy, ktorá sa konala po celom Slovensku. V kategórii DIV2 sa im podarilo vyhrať prvé miesto a vďaka tomu sa na budúci rok môže do ligy zapojiť aj druhý tím. Okrem toho vypomáhajú aj pri čistení Zohora, hodových jarmokov a pod.
Tenis
V spolupráci so základnou školou sa tenisový klub zapojil ako pilotná škola do projektu Ministerstva školstva, Slovenského tenisového zväzu – Tenis pre deti. Zapojilo sa 33 detí vo veku 9 – 10 rokov. V rámci projektu mali deti k dispozícii rakety, lopty, priestor a inštruktora. Dvakrát do týždňa sa im venuje skúsená trénerka a pani učiteľka Andrejka Hubeková.
Emma Hubeková sa zúčastnila tenisového turnaja mladších žiačok, kde sa prebojovala do finále, kde po tuhom boji prehrala, ale aj druhé miesto je krásne. Ďalej sme v tomto roku zorganizovali súťaže mladších a starších žiačok a Majstrovstvá bratislavského regiónu mužov a žien. Okrem toho si záujemci o rekreačný tenis môžu po dohode prenajať kurt a zahrať si.
Dogtraining
Je výcvikové stredisko, ktoré vzniklo medzi obcou Zohor a Vysoká pri Morave a venuje sa výcviku všetkých druhov psov. Okrem výcviku poriadajú aj súťaže. Výcviku psov sa venujú Viliam Klubník, Janko Černák, Jožko Gábriš a ešte ďalší ochotní psíčkari.
FC Zohor
Najmladšia futbalová generácia tzv. prípravka nám robí radosť. V ročníku 2011 – 2012 obsadila 2. miesto z 11 tímov. Dokonca sa môžeme pochváliť aj jedinou futbalistkou – Natáliou Hrebeňovou, ktorá sa spolu s Lukášom Dokom a Tomášom Hrebeňom dostali aj do výberu 11 – ročných futbalistov Bratislavského kraja.
Mladší žiaci sa 3. marca zúčastnili halového futbalového turnaja vo Veľkých Levároch, kde za účasti 5 družstiev obsadili 1. miesto.
Umiestnenie vo futbalovej sezóne 2012/2013 na jeseň bolo nasledovné
Seniori sa v IV. lige umiestnili na 10. mieste, starší dorast v III. lige na 13. mieste, starší žiaci na 7.mieste.
Hokejbal
V tomto roku vzniklo pod záštitou OZ Roconaba hokejbalové družstvo. Najprv len prípravka čiže malé deti, ktorým sa začal venovať tréner p. Branislav Fekete. Postupne sa začali prihlasovať aj väčšie deti a tak vzniklo družstvo žiakov. Momentálne sa hokejbalu venuje 30 detí pod vedením troch trénerov.

Školstvo
Materská škola
V tomto šk. roku navštevovalo našu materskú školu 116 detí zaradených do šiestich tried podľa veku detí. Detí 5-6 ročných bolo 36 a z tohto dôvodu bola jedna trieda zmiešaná. Vo všetkých triedach pracovali kvalifikované pani učiteľky.
V júni 2012 bola začatá realizácia prístavby priestorov nového oddelenia a dokončená bola k 30.9.2012, ale skolaudovaná bude až v roku 2013.
Tento školský rok bol náročný na celkovú organizáciu, prvý raz sme boli nútení prerušiť prevádzku z dôvodu chrípkovej epidémie, dvakrát sme prerušili prevádzku na jeden deň z dôvodu odstávky elektrickej energie, no a hlavne náročnosť si vyžiadala práca v triede , ktorá bola dočasne zlúčená s triedou predškolákov a neskôr vytvorená ako náhradná, v telocvični.
Okrem toho, že sme s deťmi usilovne, systematicky, cieľavedome a tvorivo pracovali a rozvíjali osobnosti detí, snažili sme sa spríjemniť a spestriť čas strávený v MŠ rôznymi akciami, ako napríklad: divadelnými predstaveniami, besiedkami – pre starých rodičov, pre dôchodcov v KD, s Mikulášom, pre mamičky, výstavkou strašidiel z dyní, karnevalom, pečením medovníkov, návštevami: knižnice, ZŠ, požiarnikov, turistickými vychádzkami, opekačkou a návštevou dopravného ihriska, Týždňom detskej radosti a rozlúčkou s predškolákmi, predplavecká príprava a ŠvP v Rajeckých Tepliciach.
Deťom sme poskytli možnosť navštevovať krúžky : anglický a tanečný .
Veľmi si vážime spoluprácu školy s výborom RZ a Radou školy, ktorí sa tiež zúčastnili a pripravili športové dopoludnie pre všetky deti. Vypracovali tiež projekt na doplnenie školského dvora o drevený altánok a zapojili sa s ním do projektu Euro k euru a získali tak financie na jeho realizáciu. Ďalším projektom je GOOD YEAR –Bezpečná škôlka a program Zdravé pitie.
Z príspevku rodičov vo forme 2% z daní, boli zakúpené nové plachty a návliečky, objednali sme nové sedacie súpravy do každej triedy, pre mažoretky sa zakúpili nové oblečenia, plánujeme dať ušiť nové detské kroje.
Základná škola
V školskom roku 2011/2012 navštevovalo základnú školu 285 žiakov, z toho bolo 33 prvákov a 32 žiakov, ktorí školskú dochádzku v júni ukončili. Riaditeľkou bola Mgr. Ľubica Štefanovičová a zástupkyňou Mgr. Jana Koporcová. Na škole učilo 22 kvalifikovaných učiteľov. Predsedom Rady školy je Mgr. Andrea Hubeková a ZRPŠ Antónia Ščepánková.
Počas roka sa škola zapájala do rôznych súťaží, projektov a olympiád, kde žiaci neboli len do počtu, ale mnohí sa dostali aj do celoslovenského kola, kde úspešne reprezentovali našu školu. V spolupráci s obcou škola pripravila podujatia ako Mikuláš, Deň detí, karneval. Počas roka žiaci so svojimi pani učiteľkami navštívili aj kultúrne podujatia ako napr. návšteva divadla, múzeí apod. Snažia sa spolupracovať v rôznych projektoch aj s inými školami nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pozornosť venujú aj prírode a zdravej strave. V tomto školskom roku sa začala príprava na oslavy 50. výročia otvorenia školy besedami a akciami s významnými občanmi našej dediny.
V školskom klube detí pracovali 4 oddelenia a vedúcou bola p. učiteľka Jarmila Stachová.
V školskej jedálni p. vedúca Sylvia Dudeková mala na starosť nielen žiakov základnej školy, materskej školy, ale aj dôchodcov, ktorí sa mohli prihlásiť na obedy. Prihlásiť sa mohli aj iní stravníci ako napr. zamestnanci obecného úradu, kníhtlačiarne a pod. Dôchodcom, ktorí si pre obedy nemohli prísť, boli za určitý poplatok rozvážané priamo do ich domovov.

Výstavba
V roku 2012 prebehla v Obci Zohor rozsiahla výstavba vedúca k skvalitneniu a spríjemneniu života občanov obce.
V januári sa začala rekonštrukcia kúrenia v kultúrnom dome. Začiatkom apríla sa spojili predajňa potravín na Záhradnej ulici s vedľajšou predajňou drogérie a vytvorili sa tak priestory, vďaka, ktorým sa nakupovanie stalo komfortnejšie. Zároveň sa vymenili okná dvere za nové plastové.
V priebehu roku 2012 bola zrekonštruovaná a nadstavená jedna z dominánt obce a to budova Hasičskej zbrojnice, kde boli nadstavbou vybudované nové priestory, vďaka ktorým môžu dobrovoľní hasiči skvalitniť priebeh svojich podujatí a prijať návštevníkov v reprezentatívnych priestoroch.
Z dôvodu nárastu počtu záujemcov o umiestnenie detí do materskej školy, bola v roku 2012 zrealizovaná prístavba materskej školy. Prístavba bude skolaudovaná v r. 2013 a v septembri 2013 budú brány materskej školy otvorené pre viac detí, ktoré tu budú tráviť čas v spoločnosti pani učiteliek a nových kamarátov.
Aj v tomto roku bola časť finančných prostriedkov obce použitá na výstavbu a rekonštrukciu chodníkov a ciest. V roku 2012 boli vybudované nové chodníky na ulici Na pasienkoch a ulici Bratislavská, ktoré zvýšia bezpečnosť občanov a hlavne detí. Taktiež prebehla komplexná rekonštrukcia ulice Krivá, ktorá bola v dezolátnom stave po realizácii podzemného vedenia elektrickej energie.
V tomto roku zrealizovali Regionálne cesty Bratislava, a.s., ako správca štátnych ciest, za finančnej účasti obce Zohor, komplexnú rekonštrukciu hlavných ťahov štátnych ciest v obci.

Kriminalita
Obecná polícia v tomto roku zaznamenala okolo 300 zásahov. Išlo o zákroky pri riešení medziľudských vzťahov, či už na uliciach, rodinných domoch alebo bytoch, krádeže bicyklov, poklopov. Taktiež to boli zásahy pri rušení nočného pokoja hlavne pred KD, požiarnou zbrojnicou, pred pohostinstvami a pred potravinami. Pri niektorých zásahoch bolo potrebné privolať aj posily z OO PZ Stupava. Vďaka našim policajtom sa podarilo nájsť hľadanú osobu, ktorá ušla z psychiatrickej liečebne, zachránili zopár opilcov, ktorí sa uložili na miestach, kde bol ohrozený ich život, nelegálne skládky odpadu, rôzne bitky a výtržnosti väčšinou v nočných hodinách. Veľkým pomocníkom pri objasňovaní trestných činov je kamerový systém. Počas roka bolo v našej obci odchytených 38 psov, ktorí boli umiestnení do kotercov. Psi, ku ktorým sa neprihlásili majitelia, boli odovzdaní do útulku, kde sa o nich postarali. Ďalej sa v našej obci stali dve dopravné nehody, pri ktorých sa našťastie nikto nezranil.
19. marca vo večerných hodinách vznikol v lokalite Písky požiar, kde horel sad. Vďaka suchu sa oheň znova rozhorel aj na druhý deň. Postupne sa rozšíril po obidvoch stranách železnice od Devínskeho Jazera až po Zohor a na pár hodín bola zastavená železničná doprava.
8. mája okolo poludnia vznikol požiar na skládke odpadu A.S.A. Požiar bol uhasený až v neskorých večerných hodinách , ale nie nadlho. 14. mája požiar vypukol znova. Na skládke horelo aj 27. augusta. Pri všetkých požiaroch asistovali naši požiarnici za pomoci okolitých požiarnych zborov.

Pohyb obyvateľstva

V roku 2012 sa do našej obce prisťahovalo .................50 osôb
Odsťahovalo ................. 35 osôb
Narodilo ....................... 31 osôb
Zomrelo ........................ 28 osôb
31. 12. 2012 mala obec 3264 obyvateľov.

Rok 2012 priniesol niekoľko zásadných udalostí – svet opäť raz dokázal, že vie byť v priebehu hodín na prahu vojny a príroda zasa svoju extrémnu silu. Okrem toho sa rok 2012 zapíše do histórie veľkými písmenami – človek dokázal prekonať voľným pádom rýchlosť zvuku.