Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kronika rok 2008

Posledný rok Slovenskej koruny – takto by sme mohli nazvať rok 2008. 1. júla bol stanovený konverzný kurz 30,126 Sk za 1 Euro. Po vstupe do Európskej únie a začlenení našej krajiny do Šengenu od 1. januára 2009 budeme na Slovensku platiť európskou menou Eurom –Eu. Od 8. augusta podľa vládneho nariadenia museli všetky obchody mať cenovky tovarov duálne označené, cena tovaru bola vyznačená v Sk a aj v Eu. Toto sa vzťahovalo aj na výplatné pásky, výpisy z bánk, dôchodkové výmery a bločky z registračných pokladníc.

Nový rok sme začali optimisticky, aj keď nie priamo na území našej obce, ale celkom blízko v Záhorskej Vsi na rieke Morave, teda na slovensko – rakúskej hranici. Dôkazom toho, že patríme do eurozóny, 1. januára 2008, občianske zruženie „Ľadové medvede” z Bratislavy a obce Záhorská Ves a Anger an der March pod názvom „Morava nerozdeľuje – Die March trennt nicht”, uskutočnili novoročné plávanie otužilcov v rieke Morave v dĺžke asi 500 m pri teplote vody +2°C až +3°C. Bol to povzbudzujúci vstup priateľstva do nastávajúceho roku.

Začiatok roku bol plný nádejí, ale schladenie prišlo v októbri, kedy svetová hospodárska kríza z USA dorazila aj k nám. Prvú zasiahla automobilku Volkswagen, ktorá znížila výrobu áut a o prácu prišlo prvých 400 ľudí a ďalší zostali doma so 75% platom. Postupne boli zasiahnuté aj iné podniky, ktorých výroba bola zameraná na strojárstvo.

USA upútali pozornosť sveta voľbou prezidenta. 5. novembra v prezidentských voľbách zvíťazil afroameričan Barack Obama. Po 220 rokoch na čelo Spojených amerických štátov sa postaví prvý černošský prezident.

Na jeseň 17. novembra, vláda USA zrušila pre slovenských občanov povinné víza pre vstup do USA.

V októbri pricestovala na Slovensko 82-ročná anglická kráľovná Alžbeta II. so svojim manželom princom Filipom. Po Bratislave navštívila Vysoké Tatry, Spišskú Sobotu a v Poprade na Zimnom štadióne vhadzovala úvodné buly pred zápasom. Ako dar od nášho prezidenta Gašparoviča dostala koňa.

Rok 2008 bol historický aj pre r.-kat. cirkev na Slovensku. Svätý Otec Benedikt XVI. Pre gréckokatolíkov ustanovil Bratislavskú a Košickú eparchiu a Prešovské arcibiskupstvo. V Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku vytvoril novú Bratislavskú arcidiecézu a Žilinskú arcidiecézu. Bratislavským arcibiskupom metropolitom sa stal Mons. Stanislav Zvolenský a v Žilinskej arcidiecéze sa stal biskupom Mons. Tomáš Galis.

15. septembra v Šaštíne sa konala tradičná národná púť k Sedembolestnej P. Márii za účasti slovenského prezidenta Gašparoviča a ďalších politických činiteľov. Napriek nepriaznivému počasiu, silnému dažďu a chladu, na púti sa zúčastnilo asi 10 tisíc veriacich, medzi ktorými bolo aj veľa našich občanov.

V športovom svete 8. augusta začala v Číne olympiáda, ktorú predchádzalo vo svete veľa protestov proti potlačovaniu ľudských práv v tejto krajine. Slovensku na olympiáde urobil najväčšiu radosť vodný slalomár Michal Martikán ziskom zlatej medaile.

Začiatkom novembra v Dunajskej Strede sa konal futbalový zápas medzi Slovanom Bratislava a domácim DAC Dunajstká Streda. Na štadióne prišlo k bitke medzi fanúšikmi bratislavského Slovana a fanúšikmi, ktorí pricestovali z Maďarska, údajne s úmyslom vopred pripravenej provokácie. Pri zásahu polície bolo niekoľko osôb zranených, čo vyvolalo protesty predovšetkým v Budapešti pred naším vyslatectvom a ďalšie dni blokádu hraničných prechodov na maďarskej strane hraníc.

V tomto roku sme mali aj niekoľko významných výročí. 25. marca si v Bratislave pripomenuli 20. výročie Sviečkovej manifestácie, ktorú na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí brutálne potlačila polícia. Tento deň niektorí historici nazvali Bratislavský Veľký piatok a zúčastnili sa na nej aj niektorí naši občania. 90. výročie vyhlásenia samostatnej Československej republiky, priebeh týchto historických udalostí v našej obci je výstižne opísaný na prvých stránkach našej kroniky. Pred 40 rokmi v noci z 20. na 21. augusta 1968 obsadili Československo vojská Varšavskej zmluvy.

Živelné pohromy neobišli svet ani v tomto roku – zemetrasenia, záplavy, zosuvy pôdy, požiare, ale aj tragédie na cestách, železniciach či v leteckej alebo lodnej doprave.

Nad strednou Európou 1. marca prehnala sa víchrica EMMA, ktorá svojim okrajom zasiahla aj našu oblasť Záhoria. Najviac ju pocítili v Malých Levároch na Rudave a v Malackách, kde sila vetra v nárazoch dosahovala až 120m/h. Postihnutý bol zámok, zámocký park, kde bolo vyvrátených veľa stromov.

Po dažďoch začiatkom júla na severovýchodnom Slovensku pri záplavách prišli o život dve osoby a vyliata voda spôsobila veľké škody. Podobná situácia sa zopakovala začiatkom septembra na Zemplíne.

V máji postihlo Čínu ničivé zemetrasenie, pri ktorom prišlo o život okolo 220 tisíc obyvateľov, vzápätí prišli lejaky, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, ktoré si vyžiadali ďalšie obete aj v Indii. Cyklón v Barme usmrtil 80 tisíc ľudí a hurikány vyčíňali aj v karibskej oblasti.

Na záver trochu humoru, ktorý sa týka nášho záhoráckeho regiónu. 1. apríla 2008 rozhodli sa Záhoráci slávnostne vyhlásiť „Záhoráckú samostatnú sebjestačnú republiku – teda ZSSR”. Potvrdili sa odhlasovali sme to dobrovoľne o niekoľko dní v Senici na „Záhoráckom kabarete” za účasti našej starostky JUDr. Evy Michalinovej a poslankyne OZ Anny Schelingovej. Zároveň sme si „dobrovoľne” zvolili prezidenta – pána Pala Nemca – Lelina z Gbelov – žeby nasledovníka Ferdiša Jurigu, ktorý ako poslanec Uhorského snemu mal veľmi blízko k zohoranom? V programe účinkoval aj náš Cirkevný spevácky zbor Glória.

 

 

Počasie

 

Január: Do 8.-ho nočné mrazy sa pohybovali od -1°C do -6°C. Cez deň bol najprv slabý mráz, ale od 6.-ho boli denné teploty nad 0°C, čo bolo príčinou poľadovice, ktorá najmä v nedeľu, 6. jan., mala na svedomí niekoľko väčších, či menších úrazov pri kostole, pri odchode z omše. Mrazy sa potom do konca mesiaca neobjavili a denné teploty boli v rozpätí od +2°C do +14°C, ktoré boli namerané 20. jan.

Február: Podobne ako v januári na konci mesiaca, tak aj začiatok februára bol bez mrazu. Až 9.ho začali nočné mrazy, najprv -2°C a ranné hmly až do 17.-ho, kedy nočná teplota klesla na -10°C. Ďalšie dni už mrazy neboli, oteplilo sa a 25. febr. bolo +18°C.

Marec: 1. marec bol zamračený, daždivý a veterný deň. K obedu vietor zosilnel a zmenil sa na víchricu, ktorú meteorológovia pomenovali EMMA. Na trati Zohor – Kúty bola na niekoľko hodín prerušená doprava. V našej obci neboli väčšie škody, odniesli to dolámané konáre stromov, mierne poškodená bola tenisová hala a kde-tu nejaká škridla na streche. Najhoršie to bolo s elektrickým prúdom, ten vypadol o 11:45 h.. V noci bol obnovený, ale na druhý deň sme opäť boli bez prúdu. Večer, 2. marca bol elektrický prúd obnovený. Horšie to odniesli niektoré susedné obce, kde elektrina bola zapojená až na ďalší deň.

Celkovo mesiac bol dosť chladný, denné teploty boli do +10°C. Ochladilo sa 18.-ho iba na +1°C a cez deň snežilo. Veľmi chladná bola aj Veľká noc. 23.-ho bol nočný mráz -1°C a snežilo aj ďalšie tri dni. Oteplilo sa až posledný deň v mesiaci na +16°C.

Apríl: V prvej polovici mesiaca boli teploty do +19°C a polooblačno. Od 20.-ho niekoľkokrát dosiahla denná teplota +20°C.

Máj: Začiatok mesiaca bol chladný, iba +15°C. Oteplilo sa od 10.-ho. Najprv na +20°C a 14.-ho na +26°C. Po niekoľkých dňoch s nižšou teplotou začalo sa otepľovať. V dňoch 27.-31. bolo +29°C a +30°C.

Jún: V prvej polovici sa striedali teploty od +29°C do 23°C. V strede mesiaca niekoľko dní bolo okolo +20°C, ale po 19.-tom sa otepľovalo postupne až na +34°C v dňoch 23.-25.-ho. 25. júna po horúcom dni prišla búrka s veternou smršťou, ktorá poškodila vlakové troleje na trati Zohor – Dev. N. Ves a načas prerušila dopravu. Aj v ďalších dňoch sa vyskytli početné búrky.

Júl: Horúce letné dni pokračovali s teplotou +30°C. 4.-ho sa trochu ochladilo na +24°C, no postupne teploty stúpali, vyskytli sa búrky a 12.-ho nočná teplota neklesla pod +20°C a cez deň vystúpila na +34°C s nasledovnou búrkou, nasledovalo ochladenie a dážď a teploty do +25°C. Koniec mesiaca bol opäť horúci +30°C s búrkou.

August: Do 15.-ho boli letné dni so striedavou teplotou od +25°C do +30°C, slnečné s občasným dažďom. Po nočnej búrke 16.-ho denná teplota poklesla na +16°C, no nasledujúce dni sa znova začalo otepľovať a do konca mesiaca sa teplota striedavo pohybovala od +25°C po 30°C.

September: Začiatok mesiaca bol s letnými teplotami +29°C až +31°C, 7.-ho s večernou búrkou. Letné dni trvali ešte do 12.-ho. Ochladenie sa +13°C nastalo 14-ho a takéto nízke teploty vydržali až do konca mesiaca. Bolo polooblačno, občas spŕchlo.

Október: Tak ako v druhej polovici septembra, podobné dni boli aj na začiatku októbra. Na +17°C sa oteplilo 6.-ho a teploty do +19°C boli do 22.-ho a potom do konca mesiaca sa mierne ochladilo. Dni boli jasné.

November: Do 16.-ho boli príjemné jesenné dni od +10°C do +18°C. Prvý mráz sa prihlásil 18.-ho, bolo -6°C. 22.-ho napadol prvý sneh a nočné teploty do konca mesiaca sa pohybovali od 0°C do -2°C. Cez deň okolo +3°C, iba posledný novembrový deň bolo +9°C.

December: Pri oblačných dňoch a denných teplotách +5°C a +8°C a bez nočných mrazov, iba dve noci bol nočný mráz do -3°C, bolo až do Vianoc. 24.-ho ráno bolo -2°C a cez deň +5°C. Ďalšie dni sa ochladzovalo a 28-ho mrzlo -11°C, cez deň -2°C. Trochu slabšie mrazy trvali do konca mesiaca-

 

 

Verejný život

 

Nový rok začal novoročným príhovorom a blahoželaním starostky JUDr. Evy Michalinovej k občanom.

6. januára konala sa v kostole sv. omša za miestnych poslancov – členov Obecného zastupiteľstva. V tento deň prebehla v obci už tradičná mládežnícka akcia „Dobrá novina”. Deti v dvoch skupinách koledovali po domoch a prosili o príspevky na charitné ciele.

21. januára konala sa Výročná členská schôdza Jednoty dôchodcov v Zohore. Zhodnotila sa na nej minuloročná činnosť a schválil sa plán akcií na nasledujúce obdobie.

V tomto mesiaci bol na kultúrnom dome nainštalovaný bankomat Tatrabanky . Je to už druhý v našej obci. Prvý na Námestí mládeže patrí Slovenskej sporiteľni.

Od 1. februára začali byť na internetovej stránke www.zohoronline.sk zverejňované dôležité oznamy obce a správy miestneho rozhlasu.

16. februára konala sa Výročná členská schôdza Dobrovoľného hasičského zboru v Zohore za účasti viacerých hostí. Na programe boli okrem iného správy o činnosti zboru, o požiarovosti, o počte výjazdov a zásahov našich dobrovoľníkov, o hospodárení, prijatie nových členov, doplňujúce voľby do výboru a uctenie si práce jubilujúcich členov zboru. Za predsedu nového výboru bol zvolený p. Tomáš Mackovič, veliteľom Vladimír Bojkovský a ďalší členovia – Marek Stopko, Iveta Matlovičová, Soňa Hanúsková, Katarína Mackovičová, Martin Havlín, Robert Bojkovský, Karol Lacko a Ingrid Kovárová. Bohatá bola aj diskusia, na ktorej vystúpili s pozdravmi hostia. Za OÚ pozdravil zohorských hasičov poslanec p. Labák. V súčasnosti má organizácia 66 členov.

25. februára vo vestibule Kultúrneho domu v Zohore, konala sa schôdza členov Jednoty dôchodcov v Zohore za účasti starostky obce s cieľom vytvoriť si klub, v ktorom by sa mohli stretávať. Táto myšlienka sa stretla s porozumením starostky obce a ponúkla prítomným na stretávanie vestibul KD.

Nakoľko Mgr. Kornélia Rohrerová vzdala sa funkcie hlavného kontrolóra obce na toto miesto bol zvolený Ing. Stanislav Polakovič, ktorý na základe menovania vzdal sa poslaneckého mandátu. Na uvoľnené poslanecké miesto nastúpil Peter Šidlovský.

13. marca v našom kultúrnom dome konal sa odber krvi od dobrovoľných darcov. Odber previedla Národná transfúzna služba SR. Krv darovalo 19 našich občanov. Podobný odber sa uskutočnil aj 17. júna, kedy prišlo 34 darcov a v septembri to už bolo 41 darcov.

1. apríla začala v našej obci pôsobiť Obecná polícia. Za náčelníka Obecným zastupiteľstvom bol menovaný Mgr. Vladimír Mízner.

20. marca vzniklo a bolo zaregistrované Občianske združenie „ŠÁCHOR”. Divadelný krúžok pod týmto názvom sa osamostatnil od OZ ROCONABA. Prezidentom a zástupcom sa stal Andrej Lacko, predsedkyňou Miroslava Martinkovičová a podpredsedom Karol Lacko.

Pri príležitosti sviatku sv. Floriána, patróna hasičov, tradičné oslavy sa začali už 2. mája Dňom otvorených dverí v priestoroch hasičskej zbrojnice, kde bola inštalovaná výstava s hasičskou tématikou. Výstava bola zaujímavá a prilákala mnohých návštevníkov. Na druhý deň bola v kostole slávnostná svätá omša a po nej v priestoroch zbrojnice nasledovalo posedenie hasičov s vdp. Slamkom.

10. mája bola zohorská púť do Marianky. Zúčastnilo sa veľa našich veriacich.

17. mája bola v obci birmovka. Sviatosť birmovania udelil bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, ktorý bol do tejto vysokej cirkevnej funkcie uvedený 8. marca v Katedrále sv. Martina v Bratislave kardinálom Jozefom Tomkom.

18. mája sa konala tradičná púť v Marianke, kde slávnostnú omšu slúžil Mons. Stanislav Zvolenský a spieval náš spevácky zbor Glória.

21. mája konalo sa športové stretnutie dôchodcov v Závode, za účasti zohorských dôchodcov. Pre veľmi daždivé počasie stretnutie prebehlo v tamojšom kultúrnom dome.

27. mája Jednota dôchodcov uskutočnila zájazd na Bradlo, do Košarísk a Skalice. Po Skalici nás sprevádzala a odborný výklad poskytla archeologička a riaditeľka Záhorského múzea v Skalici PhDr. Viera Drahošová.

Oslava MDD, teda Dňa detí, konala sa už 30. mája v areáli Základnej školy v Zohore. Pri reprodukovanej hudbe deti sa mohli zabaviť pri rôznych súťažiach, pri ktorých každý úspech bol hodnotený sladkosťou. K občerstveniu patril „mastný chlieb s cibuľou” a džús. Deti prišla pozdraviť aj starostka Eva Michalinová a predseda kult. komisie Andrej Lacko.

24. júna Jednota dôchodcov v spolupráci s OÚ usporiadala v kultúrnom dome prednášku o prijatí eura. Prednášateľom bol PhDr. Ing. Michal Majtan.

5. júla usporiadal Dobrovoľný hasičský zbor v Zohore VII. Ročník nočnej súťaže „O Putovný pohár starostky obce Zohor”. Súťaž sa konala v disciplíne hasičský útok s vodou v kategórii muži a ženy. Zúčastnilo sa 16 družstiev z obcí a miest: Zohor, Láb, Gajary, BA Jarovce, Plavecký Štvrtok, Sološnica, Malacky, Záhorská Ves, Lozorno, Závod, Rohožník a Dolné Kounice. Súťaž otvorila starostka obce JUDr. Eva Michalinová.

V kategórii muži víťazom súťaže bolo mužstvo Gajary, na druhom mieste družstvo Bratislava Jarovce a tretie boli Dolné Kounice. V kategórii žien na prvom mieste bolo družstvo z Dolných Kounic, druhé bolo družstvo Zohor a tretie družstvo Rohožník. Absolútnym víťazom a držiteľom Putovného pohára sa stalo družstvo Gajary.

12. júla konal sa hodový jarmok. Podujatiu prialo počasie, prišlo veľa predajcov, takže Obchodná ulica od jej začiatku pri štadióne, popri škole až takmer po Materskú školu bola zaplnená stánkami. Oproti Kultúrnemu domu zaujali stánky ľudových remesiel, pred ním stánky s občerstvením a veľa ľudí či už nakupujúcich alebo občerstvujúcich sa pri počúvaní dychovej hudby „Záhorienka”, ktorá vyhrávala vo vstupnom priestore Kultúrneho domu. Účinkovanie „Záhorienky” predchádzalo vystúpenie detskej hudobnej skupiny Vega. Podujatie uspokojilo nielen našich domácich občanov, ale aj tých ostatných, ako my hovoríme – cezpoľných.

13. augusta členovia Jednoty dôchodcov uskutočnili zájazd do susedného Rakúska na zámok Schlosshof a do Gänsendorfu.

20. augusta na mimoriadnom zasadaní Obecnom zastupiteľstva odsúhlasili poslanci žiadosť o rozšírení skládky komunálnych a nebezpečných odpadov ASA Slovensko, spol. s r.o. Proti hlasovali dve poslankyne. Rozšíreniu predchádzal archeologický výskum, ktorý viedol Dr. Elschek. Na týchto miestach sa v minulosti stretala kultúra keltská, germánska a rímska a každá zanechala stopy, či už to boli mince, spony, keramika, kosti. Tento krát odkryli pozostatky germánskej dediny, základy pece a stredoveký hrob s neporušenou 100% zachovalou kostrou.

26. septembra na zasadaní Obecného zastupiteľstva riešil sa problém so zápachom, ktorý sa šíril z bývalého areálu Poľnohospodárskeho družstva. Areál v súčasnosti využíva zahraničná firma First Farms AGRAM, s.r.o. Malacky so sídlom v Dánsku. Neznesiteľný zápach pociťovali predovšetkým občania bývajúci v uliciach Hviezdoslavova, Na dieloch, Záhradná a ďalších priľahlých častiach obce. Na tomto zasadaní boli prítomní aj niekoľkí občania z týchto lokalít, aby osobne podali protest. Keďže v blízkosti je aj zdroj pitnej vody a chránená oblasť spodných vôd, bolo potrebné túto vec neodkladne doriešiť. Prvé sťažnosti prišli na OÚ už v júli, konečné riešenie prišlo 8. októbra na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, kde obec zastupovala starostka obce JUDr. Eva Michalinová a hlavný kontrolór Ing. Stanislav Polakovič. Firmu zastupoval jej konateľ p. Henrik B. Laursen, ktorý akceptoval požiadavku starostky o ukončení činnosti, odstránenie hnoja a zabezpečenie, že hnojisko nebude používané na tento účel do 14 dní, t.j. do 23. októbra 2008.

28. septembra boli tradičné jesenné hody so zvyčajnými hodovými atrakciami, ako kolotoče, predajné stánky a futbalový zápas. Výnimkou bola sv. omša, na ktorú prišli divadelníci z OZ ŠÁCHOR oblečení v zohorských krojoch a ako obetné dary priniesli dožinkový veniec a dary z úrody ako poďakovanie Bohu za úrodu. Omšu slúžil vdp. dekan J. Slamka.

26. októbra v Kultúrnom dome v Zohore konalo sa stretnutie dôchodcov 65-ročných a starších. Stretnutie pozdravila príhovorom starostka JUDr. Michalinová, vdp. dekan Slamka  a predsedníčka Okresnej organizácie Jednoty dôchodcov p. Žofia Lomnická a odovzdala vyznamenanie p. Márii Ščasnej a p. Matre Brezanskej za aktívnu prácu v Miestnej organizácii Jednoty dôchodcov. Kultúrny program vyplnili deti z folklórneho súboru „Lúčka” z Bratislavy a do tanca hrala hudobná skupina „Veterán trio” z Borinky. Významnou súčasťou tohto stretnutia býva každoročné ocenenie jubilantov 70 a 80 ročných a tých, ktorí sa dožili vyššieho veku ako 90 rokov. Ocenenie a blahoželanie sa dostalo aj manželským párom, ktoré slávili striebornú, zlatú či diamantovú svadbu. V tomto roku bolo 6 zlatých svadieb a jedna diamantová. Je zriedkavé, že manželia v zdraví oslávia 60 rokov spoločného života. V našej obci sa tohto jubilea dožili manželia Anna a Michal Kovároví. K tomuto výročiu im aj ostatným jubilantom zablahoželala starostka JUDr. Eva Michalinová.

13. decembra v priestoroch KD a na Obchodnej ulici uskutočnili sa Vianočné trhy. Opäť úspešne navodili vianočnú atmosféru, k čomu prispelo aj vystúpenie speváckeho zboru Cantate Domino pod vedením Ing. Márie Mackovičovej.

 

 

Kultúra

 

Koncu fašiangu, ktorý bol 2. februára neprialo počasie. Pre dážď nekonal sa sprievod masiek po dedine. Zato večer v kultúrnom dome konal sa I. Krojovaný fašiang. Fašiangová zábava, na ktorej vyhrávala dychová hudba z Podlužia na Morave a kultúrny program vypĺňali folklórne súbory – Detský folklórny súbor Lúčka z Bratislavy a Folklórny súbor Slnečnica – Sunečník z Gajar. Nechýbali ani domáci v našich zohorských krojoch.

12. februára Jednota dôchodcov zorganizovala zájazd do Bratislavy na divadelné predstavenie „Fidlikant na streche”.

Marec ako mesiac knihy označujeme od r. 1955. Do tohto mesiaca zapadá aj akcia Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila Slovenská asociácia knižníc r. 1999. Tohtoročný bol od 10. do 16. marca a niesol sa v znamení motta „Knižnice pre všetkých” a pozornosť sa zamerala na 180. výročie narodenia Pavla Dobšinského. Naša zohorská knižnica sa zamerala predovšetkým na deti v rámci akcie „Deň ľudovej rozprávky”. Postupne ju navštívili žiaci prvého stupňa základnej a materskej školy so svojimi učiteľkami. Deti sa oboznámili s dejinami knižnice, poprezerali si knihy a zarecitovali, ktoré recitovali aj v súťaži Hviezdoslavov Kubín.

29. marca konal sa „4. Farský ples” Do tanca hrala hudba Pavol Varga et Music. Zisk z plesu bol určený na opravu kostola.

13. apríla divadelný súbor Šáchor reprízoval predstavenie hry „Hrachová poléfka”

V dňoch 9.-26. apríla v talianskom Grottmare uskutočnil sa II. ročník festivalu Medzinárodná cena umenia Perla Adrie spojený s udeľovaním cien, pod záštitou prezidenta parlamentu a významných politických osobností Talianska. 70 výtvarníkov z oblasti maľby, grafiky, plastiky, fotografie a úžitkového umenia z Talianska, Španielska, Venezuely, Nórska, Ukrajiny, Česka, Slovenska predstavilo 160 diel. Slovensko reprezentoval náš rodák akademický sochár PhDr. Alojz Drahoš, vedúci katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty UK. Jeho vystavované bronzové plastiky „Osamelý kvet”, „Signál” a reliéf „Zrod” ocenila porota druhou cenou.

26. apríla zohorská hudobná skupina „Ščepánkovci oslávila 50. výročie založenia kapely. Hosťami a spoluúčinkujúcimi bola dychová hudba  „Záhorienka” pod vedením Michala Ščepánka a d.j.p. Borák. Jubilantom k výročiu zablahoželala starostka obce JUDr. Eva Michalinová a dostalo sa im ocenenia zo strany obce – udelenie jubilejnej zlatej medaily obce Zohor. Kapela ani po rokoch nestratila na svojej popularite a obľúbenosti medzi občanmi.

1. máj, posedenie pri hudbe pred  kultúrnym domom a občerstvením z reštaurácie „U Šulaja” K dobrej nálade vyhrávala trojica hudobnej skupiny „Veterán trio” z Borinky.

4.-8. mája vo vestibule kultúrneho domu konala sa výstava mladých zohorských umelcov. Výstavu otvorila starostka obce JUDr. Michalinová. Svoju tvorbu na výstave reprezentovalo šesť mladých umelcov z našej obce – Veronika Cabadajová, Edo Drexler, Peter Valovič, Ľubor Kimlička a sestry Karolína a Katarína Zálesňákové. Prestavili svoju výtvarnú tvorbu, animáciu, predviedli návrhy módnych doplnkov šiat, plagáty a grafiku. Výstava zaujala, čo dokázala aj návštevnosť. Videlo ju vyše 500 návštevníkov.

8. mája pred kultúrnym domom konal sa koncert hudobnej skupiny Vega.

11. mája v kultúrnom dome slávil sa Deň matiek. Slávnostnú akadémiu otvorila príhovorom starostka JUDr. Michalinová, matkám zablahoželal aj preds. kultúrnej komisie A. Lacko a v.d.p. dekan Slamka. V kultúrnom programe sa predstavili deti z MŠ a žiaci zo ZŠ. Zahrala aj detská hudobná skupina Vega.

11. júna v kultúrnom dome pod názvom „Radosť z tvorby”, predstavili svoje výtvarné práce zohorské rómske deti, ktoré v krúžku viedla Mgr. Oľga Zálesňáková. Najväčšiu radosť z výstavy mali samotné rômske deti, pretože mohli verejne prezentovať svoju šikovnosť.

14. júna vo vestibule kultúrneho domu konala sa prvá zberateľská burza známok, mincí, bankoviek, pohľadníc, papierových obrúskov a iných zberateľských kuriozít. Podujatie pripravil OÚ v Zohore v spolupráci s Klubom filatelistov z Malaciek. Zúčastnilo sa vyše 30 zberateľov z Bratislavy a Záhoria. Podujatie malo dobrý ohlas.

15. júna v rámci Kultúrneho leta a „Promenádnych koncertov” pred kultúrnym domom koncertovala hudobná skupina „Krištofovci”.

28. júna predstavili sa svojím hudobným vystúpením manželia Červinkovci a 27. júla hudobná skupina „Novy Rownak”.

30. augusta o zábavu sa postarali hudobníci „Veterán Trio” z Borinky.

3. septembra bola slávnostne otvorená v nových priestoroch Miestna ľudová knižnica. Pôvodné umiestnenie bolo v budove z roku 1909, kde bola pôvodne stará škola a jej priestory už vôbec nevyhovovali, našla nové miesto v budove bývalej školskej družiny v areáli Základnej školy v Zohore. Podľa názoru mnohých, najmä čitateľov, lepšie umiestnenie pre túto inštitúciu by sa ťažko hľadalo.

29. septembra Jednota dôchodcov usporiadala zájazd do Bratislavy na divadelné predstavenie Radošíncov.

11. októbra pred Kultúrnym domom v Zohore a v jeho vestibule konal sa prvý „Bučový festival”. Na akciu pred kultúrnym domom upozorňoval maskot „Bučko”, ktorý upútal predovšetkým deti. Vo vestibule bola inštalovaná výstava tekvíc, „bučí” – povedané v našom nárečí, ktoré boli vystavované nielen vo svojej prirodzenej podobe, ale vo väčšej miere dotvorené výtvarníkmi. Zároveň prebiehala súťaž o najväčšiu, najťažšiu, najkrajšiu a najvtipnejšiu „buču”, o najväčšie „jáderko”, literárna súťaž o jeseni a o najkrajší a najzaujímavejší výkres. Celú akciu doprevádzala hudbou hudobná skupina Vega. Po zotmení prešiel od kultúrneho domu, školy a späť lampiónový sprievod. Vyvrcholením bolo predstavenie ohňovej šou v podaní Duo Aratron Aspis.

Koncom októbra bola pri príležitosti stretnutia dôchodcov a „Mesiaca úcty” k starším vo vestibule kultúrneho domu inštalovaná výstava, ktorú tvorili exponáty predstavujúce minulosť našej obce. Výstava bola prínosom predovšetkým  pre mladú generáciu, ktorej pripomenula život a prácu starých rodičov.

15. novembra divadelný súbor Šáchor predviedol divadelnú hru A. Lacka „Svadební omáčka a k temu nevjescino koleno”. Obsahovo je to pokračovanie predtým uvedenej hry „Hrachová poléfka”. Predstavenie bolo opäť úspešné.

22. novembra Poľovnícke združenie Havran usporiadalo tradičnú Poľovnícku zábavu, na ktorej hrala hudobná skupina Pavol Varga and Music.

Od 20. novembra až do 1. decembra akademická maliarka Lenka Boťanská – Andrášiová, ktorá žije aj tvorí v Zohore, ponúkla našim občanom výstavu zo svojej tvorby – Cyklus výstav kresby a bábkové divadlo „Dorinbaba”.

V novembri až januári Umelecká Beseda Slovenska, Združenie medailérov Slovenska a Najvyšší kontrolný úrad inštalovali výstavu zo sochárskej tvorby akademického sochára Alojza Drahoša PhD. pod názvom „Hľadanie tvaru”. Alojz Drahoš okrem sochárskej tvorby je aj vynikajúcim slovenským medailérom.

5. decembra prišiel Mikuláš medzi deti na stretnutie v kultúrnom dome. Akciu usporiadala kultúrna komisia pri OÚ v Zohore.

7. decembra bola v kostole Adventná akadémia spojená s príchodom Mikuláša. Na akadémii účinkoval detský spevácky zbor KVAPKY, spevácky zbor CANTATE DOMINO a VARGA kvartet.

7. decembra na OÚ prijala starostka JUDr. Michalinová prvákov ZŠ, ktorí ju prišli pozdraviť a zaželať šťastné Vianoce.

26. decembra konal sa v kostole „17. vianočný koncert cirkevného speváckeho zboru GLÓRIA” pod vedením Janky Valovičovej, za spoluúčinkovania Malého dychového orchestra pod vedením Michala Ščepánka.

Tento spevácky zbor v tomto roku účinkoval aj v iných obciach, či mestách ako Malacky, Jablonica, Senica, Záhorská Ves, Stupava, Láb, Gbely a Bratislava.

Silvestrovská zábava sa v tomto roku nekonala, so starým rokom sa lúčili naši občania s množstvom svetlíc a inej zábavnej techniky.

 

 

Školstvo

 

Základná škola. Školský rok 2008/2009 začal sa slávnostným otvorením 2. septembra v školskom areáli za účasti starostky JUDr. Evy Michalinovej. V tomto školskom roku na škole bolo otvorených 15 tried, z toho 7 tried na I. stupni a 8 na II. stupni. Do školy nastúpilo 272 žiakov. Školský klub pre zvýšený záujem rodičov bol rozšírený o jedno oddelenie, teda z pôvodných dvoch na tri oddelenia a nastúpilo doň 70 detí. Riaditeľkou školy bola Mgr. Ľuba Štefanovičová, zástupkyňa bola Mgr. Jana Smutná a na škole vyučovalo 17 pedagógov. Vedúcou Školského klubu mládeže bola Jarmila Stachová a v klube pracovali ďalšie dve vychovávateľky. Vedúcou školskej jedálne bola Andrea Osuská a v kuchyni pracovalo 5 kuchárok, ktoré varili aj pre deti z materskej školy a dôchodcov. Okrem školníka na škole pracovali 3 upratovačky. V administratíve pracovala personalistka a ekonómka.

Na I. stupni ZŠ sa pracovalo podľa 1. jazykového variantu, teda od 3. ročníka sa vyučoval cudzí jazyk – angličtina. Druhý stupeň pracoval podľa variantu 2. s rozšíreným vyučovaním o Prácu s počítačom v 7. a 8. ročníku. Na škole pracovalo 16 záujmových krúžkov, ktoré viedli učitelia, okrem hudobnej skupiny VEGA, ktorú viedol Juraj Štefanovič. V tomto roku žiaci ôsmej a deviatej triedy pod vedením učiteľky angličtinárky pokračovali v práci na zaujímavom medzinárodnom projekte „Mum, dad read me a tale” (Mama, tata povedz mi rozprávku) s českými a nórskymi kamarátmi, ktorého cieľom je vytvoriť medzinárodnú knihu rozprávok. Za týmto účelom žiaci 11. marca navštívili ZŠ v Blansku.

Materská škola. V školskom roku 2008/2009 bolo otvorených 5 tried, do ktorých bolo prijatých 106 detí. Riaditeľkou školy bola Beáta Dujničová, zástupkyňou Ľuba Prokopová. Na škole s deťmi pracovalo 10 vychovávateliek. Aj v tomto škol. roku deti sa zúčastnili na plaveckom výcviku, boli vo Vysokých Tatrách v Tatranskej Lesnej v škole v prírode, na výlete na Devíne, na jar obnovili starý slovanský zvyk topenia Moreny, kultúrnym programom prispeli na oslave Dňa matiek a ďalších obecných aktivitách.

Špeciálna základná škola od 1. septembra bola v našej obci zrušená a zostávajúcich 6 žiakov bolo preradených do Stupavy, kde už v minulom roku bolo jej riaditeľstvo. OÚ v Zohore sa postaral o prepravu týchto detí do školy. Veľkým úspechom obce po niekoľkoročnom usilovaní bolo to, že budova starej školy konečne prešla zo štátneho vlastníctva do vlastníctva obce. Za túto budovu OÚ zaplatil štátu 4,5 mil. Sk.

Materské centrum Motýlik hoci nepatrí medzi školské zariadenia, malo na svoje účely prenajatú jednu triedu v budove ŠK ako herňu. Pretože škola v tomto škol. roku potrebovala túto učebňu pre rozšírené 3. oddelenie ŠK, materské centrum po piatich rokoch svoju činnosť na tomto mieste prerušilo. Trieda pre ďalšie užívanie musela byť zrenovovaná lebo počas silných dažďov bola zatečená. Opravená bola strecha a trieda vymaľovaná. Potrebné financie poskytol OÚ.

 

 

Šport

 

Spomedzi športov, ktorým sa venuje zo strany našich občanov zvýšená pozornosť, patrí futbal, volejbal, plážový volejbal, hokejbal, tenis, stolný tenis a v poslednom roku paintball.

Futbal. 12. júla na hody odohral sa tradičný futbalový turnaj „Vendelín Cup 2008”. Odohrali ho 3. mužstvá. Víťazom bol FC Vendelín, druhý skončil Phoenix – Slovakia a tretí Rinkop. Víťazovi pohár slávnostne odovzdala starostka JUDr. Michalinová.

Volejbal. Tak ako každý rok aj tento krát OZ ROCONABA zorganizovalo v telocvični ZŠ 26. decembra Svätoštefanský volejbalový turnaj za účasti ôsmych družstiev.

23. augusta na zohorskom plážovom volejbalovom ihrisku prebehli tradičné zápasy – turnaj“MIX” a koncom augusta „Rozlúčka s letom”.

Hokejbal. 21. júna konal sa hokejbalový turnaj zohorských  tímov Parkovisko, Rinkop a ďalších hokejbalových nadšencov.

4. ročník Zohorskej hokejbalovej ligy – ROCONABA skončil víťazstvom tímu LIZARDS Stupava. Ďalšie umiestnenie: 2. PREDATORS Jablonové, 3. ORLY Lozorno, 4. ROCONABA Zohor, 5. ZERO Záhorská Ves, 6. PARKOVISKO Zohor.

Paintball klub začal úspešne svoju činnosť v minulom roku na ihrisku, ktoré si jeho nadšenci vybudovali v lesíku za železničnou traťou. Pre ich činnosť slúžil iba krátko, pretože zohorskí vandali im toto ihrisko rýchlo zničili.

12. januára v pohostinstve Ponorka prebehol ďalší ročník šachového turnaja „MACEJ CUP“.

 

 

Výstavba

 

V obci prebiehala a bola ukončená rekonštrukcia viacerých objektov. Dokončená bola oprava strechy domu smútku a v obradnej sieni boli inštalované nové lavice.

Pre potreby Miestnej ľudovej knižnice bola zrekonštruovaná časť budovy školského klubu, jedna väčšia miestnosť s malým skladom. Pre návštevníkov bol urobený nový bočný vchod a vymenené okná. Knižnica tak dostala nový, oveľa lepší a vyhovujúcejší priestor pre potreby čitateľov a zároveň sa dostala bližšie k deťom, ktoré ju hojne navštevujú.

Rekonštrukčné a asanačné práce boli aj na školských budovách. Výmena okien, strechy nad časťou ŠK, telocvične, kotolne a kuchyne.

Finančné prostriedky boli poskytnuté pre OZ ROCONABA na rekonštrukčné práce hokejbalového areálu.

OZ Motýlik dostalo finančnú podporu na vybudovanie nového detského ihriska. Priestor sa získal zrušením a zbúraním bývalej prečerpávačky odpadových vôd, ktorá sa nachádzala v areáli základnej školy a už dávno neslúžila svojmu poslaniu, skôr ohrozovala životy nespratných detí. K vybudovaniu detského ihriska pristúpili brigádnicky najmä mladí rodičia. Časť financií získali oslovením sponzorov. Obec prispela na herné zariadenie sumou 156 000,- Sk. S dobudovaním sa ráta na budúci rok.

Malé detské ihrisko s pieskoviskom a hojdačkami si vybudovali aj športovci na štadióne pre deti, ktoré prídu s rodičmi na športové podujatia.

Pokračovalo  budovanie obecnej kanalizácie a menších opráv komunikácií.

Pri pošte a zdravotnom stredisku bol urobený nový chodník s okrajovými betónovými guľami, ktoré mali zabrániť parkovaniu áut na chodníku. Na opačnej strane cesty bolo vybudované parkovisko pre osobné autá.

Za veľký úspech starostky  a obecného zastupiteľstva sa pokladá získanie budovy  školy na Nám. 1. mája – „stará škola.” Obecným úradom v Zohore bola za sumu 4,5 mil. Sk. Odkúpená pre potreby obce.

V obci pribudla nová predajňa mäsa na Námestí mládeže, ktorú otvoril p. František Bertovič s manželkou.

V budove Jednoty na Záhradnej ulici priestory na poschodí boli prenajaté firme, ktorá tam umiestnila predajňu textilu a obuvi.

V budove na Námestí mládeže bola otvorená predajňa so železiarskym tovarom.

 

 

Kriminalita

 

Kamerový systém, ktorý sleduje frekventované lokality v obci, ako aj obecná polícia boli prínosom pre zníženie kriminality v obci, ale aj napriek tomu ešte stále sa prejavujú výčiny vandalov – povysýpané smetné koše, poškodené sochy, či popísané alebo pováľané ploty, obnovujúce sa čierne skládky za dedinou či psy pobehujúce po uliciach. Takéto psy odchytáva obecná polícia a zistený majiteľ zaplatil pokutu 150,- Sk a za každý deň opatery psa 50,- Sk.

Polícia zasahovala po privolaní pri drobných krádežiach v obchodoch, či príliš ostrých a hlučných hádkach v niektorých domoch.

Koncom augusta otriasla našou obcou tragédia, pri ktorej policajt bývajúci v Zohore, na ceste medzi Plaveckým Štvrtkom a Malackami počkal si na svojho suseda Petra Valíka, ktorého v jeho aute polial horľavinou a zapálil. Ťažko zranenému Valíkovi sa podarilo privolať pomoc, ale v nemocnici zomrel. Predpokladaný páchateľ vraždy bol uväznený. Po dedine sa šírili reči o manželskej nevere, kedy milenec chcel odstrániť manžela.

 

 

Pohyb obyvateľstva

 

Stav obyvateľstva obce ku dňu 31. 12. 2008:          3260
Narodených: 34
Zomrelo: 39
Prihlásení: 50 + 16 cudzincov s TP v obci Zohor
Odhlásení: 24

 

V tomto roku sa v obci udiala mimoriadna udalosť. Manželom Renáte a Vladimírovi Sabolovým sa v máji narodili trojčatá – Adam, Vladimír a Zuzana. Všetky tri deti sú zdravé. Rodičov s deťmi prijala 31. 7. na OÚ starostka obce JUDr. Eva Michalinová a zaželala rodičom aj deťom veľa zdravia.

 

 

Dodatok – Pavol Zelenay

 

1. septembra 2008 prezident SR Ivan Gašparovič pri príležitosti sviatku Dňa Ústavy Slovenskej republiky udelil Rad Ľudovíta Štúra III. tr. Pavlovi Zelenayovi, za zásluhy o rozvoj slovenskej populárnej hudby. Pavol Zelenay sa narodil 15. apríla 1928 v Zohore, ako prvý zo štyroch detí Emila Zelenaya, ktorý bol v tom čase notárom v Zohore, v budove terajšieho OÚ, ktorého časť v tej dobe slúžila aj ako byt notára. Po štúdiách na Stavebnej fakulte v Bratislave venoval sa populárnej hudbe ako aktívny hudobník a aranžér hudobných skladieb. V rokoch 1967 – 1988 bol vedúcim Redakcie populárnej hudby v Čsl. Rozhlase v Bratislave. Je autorom množstva inštrumentálnych a vokálnych skladieb populárnej hudby a jedným zo zakladateľov medzinárodného festivalu populárnej hudby „Bratislavská lýra”, je  spoluautorom „Antalógie slovenskej modernej populárnej hudby. V r. 1998 bol prijatý do Siene slávy – Cena Slovenského ochranného zväzu autorského. V r. 2008 získal cenu Krištáľové krídlo za celoživotnú tvorbu.

Napriek tomu, že v našej obci prežil iba svojich prvých päť rokov života, zostali v ňom spomienky na niektorých Zohoranov. Spomína na tetku Francku, ktorá mala obchod hneď oproti OÚ – dnes je na tom mieste postavený rodinný dom Polakovičovcov, na Schloeesrovcov a na pána Volkensdorfa, ktorý býval na dnešnej Kováčskej ulici. Pred pár rokmi navštívil OÚ v Zohore a pri tej príležitosti si prezrel kanceláriu – ich niekdajšiu spálňu, kde sa za asistencie MUDr. Bayera narodil.

V zohorskej matrike je zapísaný ako Pavel Marián Július, otec Emil Zelenay, obecný notár a matka Magdaléna rod. Križanová.